Венецуелската прокуратура обяви списък с издирвани членове на борда на Citgo (американското подразделение на венецуелската държавна петролна и газова компания PDVSA), предаде ТАСС.

В него за момента фигурират поне 2 имена.

Двамата са назначения на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Това съобщи в понеделник главният прокурор на Венецуела Тарек Сааб.

"Поискана е заповед за арест срещу Хосе Рамон Покатера, назначен за член на съвета на директорите на Citgo и Андрес Фелипе Иригоена, назначен за председател на съвета на директорите на Citgo", каза той на пресконференция.

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Иска САЩ повече да не подкрепят опитите му да свали Мадуро

Сааб заяви, че и двамата са обвинени в узурпиране на правомощия след незаконно назначение, пране на пари и възпрепятстване на правосъдието.

Citgo притежава три рафинерии в американските щати Илинойс, Луизиана и Тексас и мрежа от бензиностанции в САЩ.

След като администрацията на Вашингтон призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, американските съдилища позволиха той да поеме контрола над Citgo, който се оценява на около 8 милиарда долара.

Според последните информации обаче, ЕС и САЩ вероятно вече не подкрепят Гуайдо и е възможно да поискат промени във Венецуела, но без да се оттегля задължително президентът Николас Мадуро.

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Повечето опозиционни партии заявиха, че няма да участват в гласуването

Влиятелни опозиционери предупредиха, че Гуайдо вероятно вече се е провалил.