ЕС заяви, че не призовава бившия лидер на венецуелската опозиция и председател на парламента Хуан Гуайдо като временен президент, предаде РТ.

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Повечето опозиционни партии заявиха, че няма да участват в гласуването

Това подхрани спекулациите, че САЩ може да облекчат санкциите, без да изискват отстраняването на президента Николас Мадуро, въпреки наложените санкции. 

Европа ще продължи ангажимента си към всички венецуелски политически и социални действащи лица. Това заяви във вторник върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

Припомняме, че венецуелски опозиционни лидери призоваха новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да прекрати подкрепата на страната му за Гуайдо, тъй като той се е изчерпал.

В края на декември, Гуайдо, заяви, че опозицията не признава проведените от режима на Николас Мадуро парламентарни избори и асамблеята ще продължи да работи в досегашния си състав до провеждането на свободни парламентарни избори.

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Венецуелски опозиционен лидер: Гуайдо се провали

Иска САЩ повече да не подкрепят опитите му да свали Мадуро

Изборите във Венецуела от 6 декември, организирани от режима на Мадуро, бяха бойкотирани от опозицията. Избирателната активност на тях беше 30.5%. Кръгът на Мадуро обяви, че 69% от гласовете са за чавистката Единна социалистическа партия и нейните съюзници и че това връща на Мадуро контрола над парламента.

Освен от САЩ и ЕС, изборите бяха обявени за нелегитимни от Организацията на американските държави и Канада.