Очаква се папа Франциск да напусне болницата в събота в очакване на резултатите от последните му медицински тестове и е планирано да участва в службата на Цветница на следващия ден, съобщиха от Ватикана, цитирани от Ройтерс.

86-годишният папа беше откаран в римската болница "Джемели" преди два дни, след като се оплака от затруднено дишане. Той е бил диагностициран с бронхит и е реагирал добре на венозно вливане на антибиотици, заяви медицинският екип.

"Очаква се Негово светейшество да се върне в Санта Марта (домът, където живее) утре, след като станат известни резултатите от последните тестове от тази сутрин", съобщиха от Ватикана.

Подчертавайки подобреното здравословно състояние на папата, Ватикана каза, че той е ял пица в четвъртък вечерта в болницата със своите лекари, медицински сестри, асистенти и служители по сигурността.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни потвърди, че ако папа Франциск наистина се завърне у дома на 1 април, той ще участва на следващия ден в служба за Цветница - важно събитие в църковния календар, което дава началото на празненствата в седмицата преди Великден (на 9 април по католическия календар).

Страстната седмица, както е известно, включва натоварен график от ритуали и церемонии, които могат да бъдат физически изтощителни, включително шествие вечерта на Разпети петък край Колизеума в Рим.

Деканът на колегията на кардиналите Джовани Батиста Ре каза, че един кардинал ще помага на папата по време на тържествата през седмицата и ще отговаря за литургичните задължения.

Подобно решение беше приложено миналата година, когато папата само присъстваше по време на някои великденски събития поради постоянни болки в коленете, оставяйки на старши кардинали да водят литургията.

Папата, който отбеляза 10-ата годишнина от своя понтификат по-рано този месец, страда от редица заболявания през последните години. За последно той беше хоспитализиран през юли 2021 г., когато му беше отстранена част от дебелото черво заради дивертикулит.

"Когато се преживяват с вяра, изпитанията и трудностите на живота служат за пречистване на сърцата ни, правейки ги по-смирени и по този начин все по-отворени към Бог", написа папата в "Туитър" в петък.

Папа Франциск няма намерение да се оттегля

Папа Франциск няма намерение да се оттегля

Според него папското служение трябва да бъде за цял живот