Тийнейджър с умствени проблеми се е опитал да убие кралица Елизабет II по време на нейно посещение в Нова Зеландия през 1981 г., а полицията е прикрила неуспешния опит. Това става ясно от новопубликувани официални документи, съобщава "Франс прес".

Кристофър Люис е изстрелял един изстрел към колата на кралицата, докато е обикаляла в град Дънидин, който се намира на Южния остров, разкриват документи на новозеландските специални служби.

Никой не е бил ранен и полицията е уверила членовете на екипа на кралицата, които са попитали за изстрела, че просто са чули експлозия на фойерверки.

17-годишният тогава Люис е бил арестуван скоро след това по несвързано обвинение за грабеж и е направил бълнуващо признание за опита си да убие британската кралица.

Въпреки че от полицията са заявили, че е бил в налудно разстройство и "живее във фантазмен свят", те са открили пушка и гилзи в сградата, където, по думите му, е бил направен опитът за покушение.

Той е твърдял, че е член на крайнодясна организация, наречена Национална имперска партизанска армия, която полицията е заключила, че е имала само трима членове.

Полицаите по това време са решили да не му повдигат обвинения за държавна измяна заради опита за атентат през октомври 1981 г., но са му повдигнали обвинения за притежанието на огнестрелни оръжия и грабеж.

Публикуваните документи показват, че полицията е била разтревожена, че инцидентът ще стане публично достояние и е запазила случая в тайна.

Новозеландски медии посочват, че властите са били разтревожени, че случаят може да застраши бъдещите кралски посещения в бившата британска колония.

"Люис действително първоначално е възнамерявал да убие кралицата", се посочва в документите, но "той не е имал удобна позиция, от която да стреля, нито огнестрелно оръжие с достатъчна мощност, за да достигне мишената".

Люис е лежал в затвора за убийство, когато се е самоубил през 1997 година.