Главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" използва месинджъра Telegram, за да даде указания за извършван терористичен акт, съобщи ТАСС, циритайки на изданието La Razon, които се позовават на експерти в областта на борбата с тероризма.

Според данни на изданието, испанските правоохранителни органи изучават дали има връзка с ядрото на клетката, подготвяща Абделхамид Абауд за атаки в европейските градове.

Отбелязва се, че в сирийския лагер на "Ислямска държава" подобно обучение са преминали до 90-100 души. По информация на изданието, "от осем до десет групи (терористи) може да се намират в европейските страни или дори в тези държави", които влизат в международната коалиция за борба с "Ислямска държава", например, - в Канада или Австралия".

"Няма информация дали главатарят им (Абауд), който загина през ноември в Париж при стълкновение с полицията, ги е инструктирал кога да започнат да действат и какви цели да избират", отбелязва вестникът.

"Ръководителите на "Ислямска държава" често използват социалната мрежа Telegram, за да изпратят съобщение, съдържащо фраза, която по-рано е била съгласувана с отговорниците и ръководителите на клетката, с указание, че те са длъжни да извършат нападение", пише изданието.

Серия от терористични атаки бе извършена на 13 ноември 2016 година в Париж и в предградието Сен-Дени, и на стадиона Stade de France. В резултат на нападението на терористите загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени.

Абделхамид Абауд, който се смята за организатор на терористичните атаки, бе убит по време на полицейска операция в предградието на френската столица Сен-Дени.

Припомняме, на 22 март сутринта стана серия от терористични актове на белгииската столица. Два взрива на камикадзета избухнаха в салона за излитащи пътници на летището в Брюксел. Още един терористичен акт стана на станция на метрото "Малбек", където се намира т.нар. евроквартал - брюкселският регион, където се намират офисите на Евросъюза.

По официални данни, 31 души са загинали, над 300 са ранените. Отговорността за атаката взеха терористите на "Ислямска държава".

Telegram вече е блокирал над 660 канали на терористи от "Ислямска държава".