Трудностите при получаване на разрешение от Израел за чужд персонал да работи в Израел и палестинските територии възпрепятстват усилията за получаване на помощ в ивицата Газа, където цивилните са изправени пред неизбежен глад, според данни на ООН и хуманитарни работници, цитирани от Ройтерс.

Шестима хуманитарни работници от ООН и други групи, интервюирани от Ройтерс, посочиха забавянето на визите като пример за бюрокрация, която според тях осуетява помощта за Газа, почти шест месеца след началото на офанзивата на Израел срещу бойците на Хамас.

Министерството на външните работи на Израел не отговори веднага на искане за коментар. Израелски служител, който поиска анонимност, тъй като не е упълномощен да говори публично, посочи многото заявки като проблем и също така повдигна въпросителни относно целите на някои групи, като каза, че някои хуманитарни работници "имат проекти, които не са хуманитарни".

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Агенциите на ООН притискат Израел да разреши хранителна помощ за Северна Газа

Израел ще спре да работи с UNRWA в Газа, обвинявайки хуманитарната агенция в удължаване на конфликта

Данните на ООН, споделени с Ройтерс, показват, че 45 искания за визи са в процес на разглеждане, повече от половината от които са били задържани повече от два месеца, а няколко са били в застой най-малко от ноември.

Още 20 искания на ООН, висящи от края на 2023 г., са били напълно оттеглени поради закъсненията. Засегнатите мисии са били или отменени, или отложени, каза източникът от ООН, който сподели данните и поиска анонимност, опасявайки се от последствия.

"Това забавя реакцията ни в Газа в момент, когато трябва да увеличим мащаба си и да имаме повече работна ръка, за да се справим с операциите", каза източникът от ООН.

Списъкът показва, че задържанията засягат 11 агенции на ООН с 18 чакащи визи за агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA; шест за Световната продоволствена програма; шест за Агенцията на ООН за децата; и две за Световната здравна организация.

Хуманитарните работници казаха, че по-рано Израел е казал, че закъсненията са свързани с недостиг на персонал, причинен от големия брой армейски резервисти, повикани за войната, която беше предизвикана от атаките на ислямистката група срещу Южен Израел на 7 октомври.

Но представители на ООН казват, че тежестта на бюрокрацията се е изострила от преминаването на Израел към политика на предоставяне на визи за максимум шест месеца, а не за една година, както беше преди войната.

Израел твърди, че UNRWA, която предоставя помощ и услуги на милиони палестински бежанци в Газа и региона, подпомага конфликта. Тел Авив обвини 12 от 13 000 служители на агенцията за участие в атаките на 7 октомври. UNRWA е уволнила обвиняемите работници и се провежда разследване.

Международни неправителствени групи също се оплакват от нарастващите визови затруднения и казаха, че някои служители са били блокирани на границата или са получили заповеди за депортиране.

Фарис Арури, директор на Асоциацията на агенциите за международно развитие (AIDA), представляваща десетки хуманитарни групи на Западния бряг и Газа, включително благотворителната организация Oxfam, казва, че е имало спиране на препоръчителните писма от израелското министерство на благосъстоянието и социалните въпроси, необходими за подаване на искания за визи.

Това означава, че около 60 нови искания за визи не могат да бъдат подадени, докато "по-голямата част" от 57 хуманитарни работници, чиито визи вече са изтекли, трябваше да напуснат, включително много висши служители, каза той.

"Има много проблеми за разширяване на операциите за проектиране или по-добро управление на реакцията при извънредни ситуации", каза той. "Имали сме проблеми в миналото, но никога не е било толкова зле."

Експерт на ООН зове за оръжейно ембарго срещу Израел

Експерт на ООН зове за оръжейно ембарго срещу Израел

Военната кампания в Газа била геноцид

Министерството на социалните грижи насочи Ройтерс към Съвета за национална сигурност (NSC) в кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, който не отговори на искане за коментар. Израелският служител, говорещ при условие за анонимност, каза, че NSC се е включил поради опасения за сигурността.

Някои от свободните работни места за хуманитарни работници са в палестинските територии, докато други са в Йерусалим, който служи като център за координиране на конвои за Газа с храна и лекарства чрез израелски инспекции. Агенциите на ООН оказват натиск върху Израел за повече достъп до Газа, докато Израел обвинява ООН, че не успява да разпредели ефективно помощта.

Трудностите с визите идват, след като този месец Израел блокира влизането на шефа на UNRWA в ивицата Газа. Визата на друг високопоставен хуманитарен служител на ООН не беше подновена през декември, като Израел твърди, че е пристрастен.