Израелските сили за сигурност са блокирали влизането в Рамалла на Западния бряг на хора, които не са жители на града, където се намира седалището на палестинската власт, след извършеното въоръжено нападение вчера, при което бяха ранени трима израелски войници, съобщиха от израелската армия, цитирани от „Франс прес”.   

„В съответствие с оценката на ситуацията след вчерашното нападение в (еврейското селище) Бейт Ел, бяха предприети мерки за сигурност в района и само жители на Рамалла имат право да влизат в града”, уточни говорител на армията.

Мярката се прилага и спрямо чужденци.

Решението кога да бъде отменена мярката ще зависи от преценката на положението относно сигурността.

Палестинец, който преди е работил като охранител на офиса на главния прокурор на Рамалла, е открил огън на контролно-пропускателен пункт (КПП) извън града в неделя, ранявайки трима израелски войници, преди да бъде застрелян.

Същото КПП, което редовно се използва от дипломати, журналисти и хуманитарни работници, беше затворено в понеделник сутринта, съобщава репортер на АФП. Затворени са и други входове към града.

Превозни средства биват допускани да влизат през поне една пътна артерия, след като биват претърсвани, като се е образувала дълга опашка от автомобили, чакащи да преминат.  

Голям брой палестинци, хуманитарни работници и дипломати пътуват до Рамалла за работа всекидневно.

Вълна от нападения на палестинци с ножове, огнестрелни оръжия и блъскане на хора с коли избухна през октомври. Повечето от нападенията са били с нож, въпреки че също понякога е имало и стрелби.

Оттогава досега са били убити 25 израелци, както и един американец и един еритреец. В същото време 161 палестинци са били убити от израелските сили, повечето при извършването на нападения, но други по време на сблъсъци и демонстрации.