Израел очаква в рамките на три месеца да завърши разработването на система за ранно предупреждение за въздушни атаки, създадена специално за Украйна, като се вземат предвид спецификите на настоящата война, каза украинският посланик в Израел Евгений Корнийчук, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Работата по проекта е в ход от миналата есен. Израелска парламентарна делегация, която пристигна в Киев преди дни, потвърди, че системата скоро ще бъде предадена на украинските власти.

Особеността на израелската система за предупреждение е, че тя ще се включва точково в определени райони, които са застрашени. Сега тревогата за въздушно нападение се активира незабавно на огромни територии.

Освен това новата система осигурява специален сигнал, който ще предупреждава хората колко време имат да стигнат до укритието.

Израелската система за ПВО се смята за една от най-ефективните в света. От началото на руската инвазия президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е молил израелските власти да помогнат на Киев в тази област.

Украйна също възприема израелски начин за защита на спирките на обществения транспорт - специални бетонни конструкции, които могат да се видят в израелските градове, които са в обсега на палестинските ракети.

Такива убежища, според украинските медии, вече са монтирани на редица спирки в Днипро, Николаев и Харков.

По време на войната в Украйна десетки хора загинаха по автобусните спирки. Последната подобна трагедия се случи предишния ден в Херсон, където петима души, чакащи автобус, станаха жертви на попадение от снаряд.

Израелският външен министър Ели Коен посети Киев, за да обещае непрекъсната помощ, включително подобряването на системата за ранно предупреждение за противовъздушната отбрана на Украйна.

Нетаняху не изключва възможността за доставки на оръжие за Украйна

Нетаняху не изключва възможността за доставки на оръжие за Украйна

Подкрепа срещу руската агресия