Израел е арестувал 66 журналисти на Западния бряг, включително Източен Йерусалим, от началото на войната срещу "Хамас" в Ивицата Газа на 7 октомври миналата година, съобщи в сряда Клубът на палестинските затворници, цитиран от Анадолската агенция (АА).

Това разкри организацията, след като израелските власти арестуваха 32-годишната журналистка Асма Нух Хрейш в дома й в Рамала в централната част на Западния бряг в сряда сутринта.

Неправителствената организация, създадена през 1993 г. в подкрепа на политическите затворници в израелските окупационни затвори, заяви в изявление, че "броят на задържаните журналисти от Западния бряг, включително Източен Йерусалим, от 7 октомври насам достигна 66, с окупацията задържането на 45 от тях, включително четири журналистки, последната от които е журналистката Асмаа.

Отбелязва се, че арестът й "допълва ареста на баща й Нух и брат й Ахмед".

Неправителствената организация каза, че тази ескалация "идва в рамките на широкообхватни кампании за арести, провеждани от окупационната армия от 7 октомври, включително забележимото скорошно увеличение на арестите на жени".

Клубът на палестинските затворници съобщи, че "23 от задържаните журналисти са били прехвърлени на административно задържане без обвинение и под претекст, че имат секретно досие, включително журналистите Ихлас Савалха и Бушра ал-Тауеел."

Израел за убитите журналисти: Района е зона на бойни действия

Израел за убитите журналисти: Района е зона на бойни действия

Инцидентът е в процес на проверка

Що се отнася до по-голямата част от останалите задържани журналисти, "обвиненията, свързани с подстрекателство срещу Израел в социалните медийни платформи или от медиите", са насочени срещу тях, се казва в него.

Организацията каза, че "през последните десетилетия окупацията е следвала политика на арестуване на журналисти, заедно с редица политики, престъпления и нарушения срещу тях в непрекъснат опит да заглуши гласовете им".

Клубът поднови призива си към международните институции за правата на човека да "поемат необходимите си отговорности в светлината на продължаващия геноцид срещу нашия народ в Газа и насочването към всички сегменти на палестинското общество чрез широки и систематични операции по арести".

Според клуба на затворниците общият брой на палестинските затворници в израелските затвори до края на март е надхвърлил 9400, включително 3661 административно задържани.

Напрежението на Западния бряг нараства, откакто Израел започна смъртоносна военна офанзива срещу Ивицата Газа след трансгранична атака от палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври 2023 г.

Израел използва изкуствен интелект, за да подбира цели в Газа

Израел използва изкуствен интелект, за да подбира цели в Газа

Според един източник, човешкият персонал обикновено посвещава само около 20 секунди на всяка цел