Президентът на Иран Хасан Рохани обвини западните сили, че се опитват да използват различията между сунитите и шиитите, за да отклонят вниманието от израелско-палестинския конфликт. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на държавната телевизия на Иран.

Коментарът на Рохани идва, след като десетки хиляди иранци се присъединиха към антиизраелски протести в страната за ежегодното отбелязване на Деня Ал Кудс, антиционистки празник, който също подкрепя каузата на Палестина.

Протестиращите осъдиха израелската окупация на палестинските територии и скандираха „Смърт за Израел” и „Смърт за Америка”.

„Световната арогантност (Америка и съюзниците й) иска да създаде раздор сред мюсюлманите. Обединението е единственият начин да се възстанови стабилността в региона”, категоричен е Рохани. „Ние стоим с изпъдения палестински народ”, допълва той.

Шиитски Иран подкрепя палестинските и ливански въоръжени групировки, които се противопоставят на мира с Израел.

„Ционисткият режим (Израел) е регионална база за Америка и световната арогантност...Разединението и раздорът сред мюсюлманите и терористичните групировки в региона ни отклоняват от важния въпрос за Палестина”, коментира Хасан Рохани.

Иран многократно призова своя съперник Саудитска Арабия да помогне за подобряване на обтегнатите им двустранни отношения и да работят за стабилността в Близкия изток.