Договорено е прекратяване на огъня между Израел и палестинската групировка "Ислямски джихад". То започва 22 часа в събота, според множество съобщения в медиите от Израел и Турция.

"Ислямски джихад" по-рано се съгласи с предложението на Египет за прекратяване на огъня, според непотвърдена информация на "Ал Джазира" в събота вечерта.

Египетските преговори представиха и на двете страни предложение, следващо различна формула от предишните предложения, които бяха отхвърлени.

30 убити при ескалация на насилието между Израел и Газа

30 убити при ескалация на насилието между Израел и Газа

Египет посредничи за сключване на примирие

Припомняме, че Израел и бойците от Газа си размениха ракетни удари в четвъртък - третият ден от най-тежката ескалация на насилието от месеци насам, при която загинаха 29 души в блокирания палестински анклав и един в Израел.

Въздушните удари на израелската армия от вторник насам са убили бойци, както и цивилни, включително няколко деца, заявиха официални лица в пренаселената крайбрежна територия.

Ракетен обстрел от Ивицата Газа уби един човек в централния израелски град Реховот и рани най-малко двама други, съобщи израелската полиция. Трима други са получили наранявания от шрапнели в други части на Израел.

Кайро посредничи в усилията за сключване на примирие между Израел и бойната групировка "Ислямски джихад", а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня.

"Настояваме за незабавно всеобхватно прекратяване на огъня, което ще сложи край на израелските военни операции в Газа и на настоящия ракетен обстрел срещу Израел, който е неприемлив", заяви в изявление ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Израел продължи да удря по Газа

Израел продължи да удря по Газа

Убити са командири от "Ислямски джихад"

Борел каза днес, че е против блокирането на финансовата помощ за палестинските власти заради омразно и антисемитско съдържание в палестинските учебници.

В сряда Европейският парламент (ЕП) одобри бюджета, но поиска подкрепата от 300 милиона евро годишно да бъде предоставена само при условие, че "проблематичният и омразен материал в палестинските училищни учебници и учебни карти" бъде премахнат.