Израелски военни части навлязоха в селището Бинт Джбeйл в южен Ливан, съобщи Хаарец.

При сраженията по-рано близо до селището са ранени 11 израелски войници, в това число командир на батальон, пострадал при експлозия на заложен взрив.
По-рано въпреки масивния артилерийски огън израелските сили успяха да заемат позиции на височина край селището.

Според предвиждания на военното командване Израел разполага най-много с 10 дни за офанзива в южен Ливан, преди да бъде поискано примирие, което ще прекрати военните удари срещу Хизбула. Този срок бе неофициално потвърден и от западни дипломати, предаде Ройтерс.

В тази връзка, посочва Хаарец, армията увеличава своите сили в южната част на страната, като през нощта многочислени военни части са навлезли на ливанска територия.
По последни данни при сраженията в Ливан днес са пострадали общо 16 израелски войници, а двама пилоти загинаха, след като хеликоптерът им се разби в Галилея при обстоятелства, които засега остават неизяснени. Това е вторият инцидент с израелски халикоптер от началото на войната.

Междувременно израелски снаряди и бомби убиха днес още десет души в Ливан, съобщи БТА, като се позова на агенция Франс прес. Сред убитите има седем цивилни, в това число две деца.
Повечето от жертвите са загинали в селища южно от град Тир в Ливан.
Мишена на израелските удари бяха и предполагаеми обекти на Хизбула в долината Бекаа, край границата със Сирия.

С новите жертви броят на убитите в Ливан от началото на конфликта достигна 373 души, от които 326 са цивилни. Броят на ранените от началото на конфликта надхвърли 780 души. Тези данни обаче не включват жертвите в гъсто населените южни предградия на Бейрут. Хизбула досега е съобщила за смъртта на 19 души от военното крило на организацията "Ислямска съпротива" и от второто по значение шиитско движение в Ливан "Амал".

В същото време при ракетни нападения на Хизбула на територията на Израел  пострадаха 8 души, информира Хаапец.

Припомняме, по-рано лидерът на Хизбула Хасан Насрала предупреди, че израелските нападения в южен Ливан няма да спрат Хизбула да изстрелва ракети към северните израелски градове.
Израелските нахлувания няма да имат никакви политически резултати, нито ще постигнат някоя от предварително обявените цели, най-важната от които е да спре ракетният обстрел на ционистките селища, зарече се Насрала.

Междувременно вчера Хизбула призна, че израелската армия е установила контрол върху селището Марун Рас, където се водеха продължителни и ожесточени сражения.
От групировката обаче посочиха израелското числено и техническо превъзходство, както и продължителността на сраженията и обявиха това за поражение за Израел.