Израел изрази сериозни опасения, че Хизбула може би планира терористична атака срещу израелските спортисти, които ще се състезават на Олимпийските игри в Лондон през 2012, съобщава изданието ynetnews, цитирайки UK's Sunday Times.

На предстоящите летни олимпийски игри, които стартират в петък, се навършват 40 години от зверското клане по време на игрите в Мюнхен. Тогава терористи убиха 11 израелски спортисти и треньори.

Припомняме, групировка, наричаща се "Qaedat al-Jihad" (Основа на Джихада) е поела отговорност за терористичния акт в Бургас.

В цитирано изявление на групировката се казва, че „Месецът на Рамазан е месец за Свещена война и смърт в името на Аллах. Това е месец за борба срещу враговете на Аллах и неговия пророк, срещу евреите и техните американски наставници".

В изявлението се допълва, че една от групите на "Qaedat al-Jihad" „с помощта на Аллах е организирала бомбения удар срещу автобуса, пълен с израелски туристи - грабители на свещените земи."

Впоследствие от Министерството на външните работи отрекоха, че има такова признание.
Арабистът Владимир Чуков също коментира пред Би Ти Ви, че публикуваното обръщение на групировката "Qaedat al-Jihad" едва ли може да се приема сериозно като поемане на отговорност за атентата.