Израел иска да удари тежко Хизбула, но не и да въвлече Близкия изток в тотална война, заявиха израелски официални лица в понеделник, докато Ливан се подготвя за израелското отмъщение след ракетен удар, който уби 12 деца и тийнейджъри в окупираните от Израел Голански възвишения, предава Ройтерс.

Според други израелски източници Израел се готви за възможността за няколкодневни боеве след съботния ракетен удар на спортно игрище в град на друзите, за който той обвини подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула.

"Оценката е, че отговорът няма да доведе до тотална война", каза дипломатическият източник. "Това не би било в наш интерес на този етап."

Инцидентът засили опасенията, че месеците на трансгранични вражди между Израел и тежко въоръжената Хизбула могат да се превърнат в по-широка, по-разрушителна война.

В неделя израелският кабинет по сигурността упълномощи премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант да вземат решение за начина и времето за отговор на удара в град Мадждал Шамс на Голанските извори.

Израелският вестник Yedioth Ahronoth цитира неидентифицирани служители, които казват, че отговорът ще бъде "ограничен, но значителен".

В доклада се казва, че опциите варират от ограничена атака срещу инфраструктура, включително мостове, електроцентрали и пристанища, до нападение върху оръжейни складове на Хизбула или насочване към командири на Хизбула.

В изявление, публикувано от кабинета му в понеделник, след като посети Мадждал Шамс, Нетаняху каза: "Държавата Израел няма и не може да позволи това да мине безнаказано. Нашият отговор ще дойде и ще бъде суров."

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в телефонен разговор с израелския президент Исак Херцог в понеделник подчерта важността на предотвратяването на ескалацията на конфликта, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Те обсъдиха усилията за постигане на дипломатическо решение, което да позволи на гражданите от двете страни на границата да се завърнат у дома, както и текущите усилия за постигане на примирие в Газа и освобождаването на задържаните там заложници.

Вашингтон също обвини Хизбула за ракетния удар.

Германия призова всички страни в близкоизточния конфликт, в частност Иран, да предотвратят ескалация.

Мироопазващата мисия UNIFIL в Южен Ливан заяви, че е засилила контактите си с Израел и ливанските власти, за да намали напрежението. "Никой не иска да започне по-широк конфликт, но погрешна оценка може да предизвика такъв. Все още има място за дипломатическо решение", каза говорителят на UNIFIL Андреа Тененти.

Израелски дрон уби двама бойци на Хизбула в Южен Ливан в понеделник, съобщиха източници от сигурността. Това бяха първите смъртни случаи в Ливан след инцидента в събота. Други трима души, включително бебе, са били ранени при този удар, според служител на ливанската гражданска защита.

Израелската армия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана е свалила дрон, преминал от Ливан в района на Западна Галилея в понеделник.

Полетите на международното летище в Бейрут бяха отменени или забавени, тъй като авиокомпаниите реагираха на възможността за ответни действия от Израел.

И Израел, и Хизбула изглежда се опитват да избегнат пълномащабна война, откакто започнаха да си разменят удари през октомври.

Турция допуска и военна намеса в Израел

Турция допуска и военна намеса в Израел

Президентът на Турция Реджеп Ердоган предупреди и за такова развитие в помощ на палестинците

Хизбула отрече да е изстреляла ракетата, убила младежите. В събота тя каза, че е изстреляла ракета срещу военна цел на Голанските извори, граничен регион, който Израел завзе от Сирия след войната в Близкия изток през 1967 г. и оттогава е анексиран в ход, който не е общопризнат в международен план.

Израелските удари са убили около 350 бойци на Хизбула в Ливан и повече от 100 цивилни, включително медици, деца и журналисти, според източници от службите за сигурност и медицински източници и данни на Ройтерс .

Израел твърди, че 23 цивилни са били убити при атаки на Хизбула от октомври, заедно с най-малко 17 войници.