Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който вече трябваше да се върне от Съединените щати в Израел през нощта в събота,  ще се върне в страната по-рано и ще свика своя кабинет по сигурността при пристигането си, съобщава "Ройтерс".

Това стана ясно след последните боеве в Израел и Ливан между армията и "Хизбула".

Неговият крайнодесен коалиционен съюзник, министърът на финансите Бецалел Смотрич, призова за сурово отмъщение, включително срещу лидера на "Хизбула" Сайед Хасан Насрала.

"Атаката на Хизбула днес премина всички червени линии и отговорът ще бъде съответен. Приближаваме момента на тотална война срещу "Хизбула" и Ливан", каза външният министър на Израел Израел Кац пред Axios.

Израелският министър на енергетиката и инфраструктурата Ели Коен заяви в социалните мрежи, че Ливан "трябва да изгори" в коментар след атаката.

Говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари нарече атаката "най-смъртоносната атака срещу израелски цивилни от 7 октомври".

Израел удари "Хизбула" в Ливан след атака срещу Голанските възвишения
Обновена

Израел удари "Хизбула" в Ливан след атака срещу Голанските възвишения

Поредна размяна на огън и много цивилни жертви

Припомняме, че най-малко 10 цивилни загинаха при атака срещу игрище на управляваните от Израел Голански възвишения. Много от загиналите са деца. Съобщава се и за много ранени. 

Ливанската групировка "Хизбула" потвърди за удара, но отрече да е имала за цел цивилни жертви. 

В писмено изявление Хизбула заяви: "Ислямската съпротива няма абсолютно нищо общо с инцидента и категорично отрича всички неверни твърдения в това отношение".

По-рано групировката обяви няколко ракетни атаки, насочени към израелски военни позиции на други места от Ливан.

Ранени след израелски въздушен удар в Ливан

Ранени след израелски въздушен удар в Ливан

Израел отново атакува цели на "Хизбула"

В отговор, израелската армия удари позиции на "Хизбула" в Южен Ливан и твърди за загинали бойци. 

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на Близкоизточната война от 1967 г. и по-късно ги анексира през 1981 г.

Израел и "Хизбула" си разменят почти ежедневен огън, откакто войната в Газа започна, след като изненадващата атака на Хамас на 7 октомври уби около 1200 души и взе други 250 за заложници.

Израел започна офанзива, която досега е убила повече от 39 000 души, според местните здравни власти, разселила е над 80% от хората на територията и е предизвикала хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа.

През последните седмици размяната на огън по линията Ливан-Израел се засили с израелски въздушни удари и ракетни и безпилотни атаки от "Хизбула", нанасящи удари по-дълбоко и по-далеч от границата.

Хусите удариха Израел с дрон след атака срещу "Хизбула"

Хусите удариха Израел с дрон след атака срещу "Хизбула"

Поредна атака от солидарност с групировките