Израелски официални лица разкритикуваха вицепрезидента на САЩ Камала Харис, предполагаемият кандидат на Демократическата партия за президент, след като тя каза, че е време войната в Газа да приключи предвид страданието, причинено от боевете, предава "Ройтерс".

"Време е тази война да свърши", каза Харис в телевизионно изявление, след като проведе разговори лице в лице с Нетаняху.

"Не можем да си позволим да бъдем вцепенени от страданието и аз няма да мълча", каза тя.

Забележките на Харис бяха остри и сериозни по тон и повдигнаха въпроса дали тя ще бъде по-агресивна в отношенията си с Нетаняху, ако бъде избрана за президент на 5 ноември. Но анализаторите не очакват да има голяма промяна в политиката на САЩ спрямо Израел, Вашингтон най-близкият съюзник в Близкия изток.

Забележките на Харис на пресконференция след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху отразяват нарастващия натиск върху Нетаняху от различни страни на политическия спектър да постигне сделка с "Хамас" за прекратяване на боевете в Газа.

"Има обнадеждаващо движение в преговорите за постигане на споразумение по тази сделка и както току-що казах на премиера Бенямин Нетаняху, време е тази сделка да бъде сключена", каза тя.

Нетаняху вижда скорошна сделка за заложниците

Нетаняху вижда скорошна сделка за заложниците

В момента Нетаняху е във Вашингтон и се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън

Нетаняху призова за повече американска военна помощ за Израел в сряда, заявявайки, че това е най-добрият начин за възстановяване на мира в Газа и осигуряване на освобождаването на заложниците, държани от "Хамас".

Неназован израелски служител каза, че трябва да се надяваме, че коментарите на Харис няма да бъдат изтълкувани от "Хамас" като посочване на пропаст между Съединените щати и Израел "и по този начин да отхвърлят сделката".

Президентът Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп, кандидатът на Републиканската партия за изборите през ноември, също призоваха за бързо прекратяване на боевете, предизвикани от атаката срещу Израел от водени от Хамас бойци през октомври миналата година.

Нетаняху трябва да се срещне с Тръмп по-късно в петък.

Както израелският министър на финансите Безалел Смотрич, така и министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, лидери на две твърдолинейни религиозни националистически партии, чиято подкрепа е жизненоважна за дясната коалиция на Нетаняху, осъдиха забележките на Харис.

"Г-жо кандидат, няма да има прекратяване на военните действия", написа Бен-Гвир в социалната медийна платформа X.

Харис използва по-настоятелен тон в забележките си от Байдън, който самият приитискаше Нетаняху да сключи споразумение с "Хамас", което да спре боевете и да върне израелските заложници у дома.

Пентагонът продължава да изпраща оръжие на Израел

Пентагонът продължава да изпраща оръжие на Израел

Подкрепа срещу "Хамас"