Израелският премиер Бенямин Нетаняху започна речта си пред Конгреса на САЩ, като каза, че светът е на кръстопът на история, изправен пред това, което според него е "не сблъсък на цивилизации, а сблъсък на варварство и цивилизация", съобщава "Дойче веле".

"Америка и Израел трябва да стоят заедно. Когато останем заедно -  ние печелим, те губят, каза Нетаняху. Дойдох да ви уверя, че ще победим, заяви още той.

След това той припомни атаките на "Хамас" от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души, а около 240 други бяха отвлечени.

"7 октомври е ден, който ще бъде позорен, каза той. След 7 октомври "никога повече" е сега.

"Нашите врагове са и ваши врагове", каза още той, когато обърна внимание на действията на Иран. 

"Когато се борим с Иран, ние се борим с най-радикалния и убийствен враг на Съединените американски щати, каза Нетаняху. Нашата битка е ваша битка и нашата победа ще бъде ваша победа", добави той.

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Много конгресмени няма да присъстват на речта му

Припомняме, че Нетаняху бе посрещнат в САЩ и с протести на активисти в защита на палестинците. Редица демократи обявиха, че ще бойкотират речта му. 

Сред тях е и вицепрезидентът Камала Харис, което бе осъдено от израелски дипломати и републиканците в Конгреса. 

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън осъди решението и видя повтарящ се модел при демократите.

Той припомни, че при предишната визита на Нетаняху през 2015 г. , настоящият президент и бивш вицепрезидент Джо Байдън е постъпил по същия начин. 

"Президентът Байдън, който беше вицепрезидент по това време, пропусна това обръщение - точно, както сегашният ни вицепрезидент ще бойкотира речта", каза Джонсън пред New York Post. — Вярвам, че това е безсмислено".

Джонсън каза, че посещението на Нетаняху  идва в "много важен" момент.

Снимка 675954

Източник: EPA/БГНЕС

"Той ще подчертае важността на решимостта на Америка и нашата подкрепа, каза Джонсън за речта на Нетаняху. Израел е във война за самото си оцеляване. Това може би е най-отчаяният момент за Израел, откакто те отново станаха национална държава. Трябва да ни бъде представена истината, независимо от политическите сътресения и всичко останало, което се върти около нашата политика в една спорна изборна година", добави той.

В същото време, кандидатът на републиканеца Доналд Тръмп за вицепрезидент Джей Ди Ванс също пропусна речта, но се оправда с графика си. 

Тръмп и Нетаняху се срещат в петък

Тръмп и Нетаняху се срещат в петък

Бившият президент на САЩ постоянно се представя за надежден съюзник на Израел

Републиканските лидери в Конгреса организираха посещението, но то вероятно щеше да бъде по-малко конфронтационно, отколкото през 2015 г., когато републиканците заобиколиха тогавашния президент Барак Обама, демократ, и Нетаняху използва речта му, за да критикува политиката на Обама към Иран.

Този път Нетаняху ще се опита да засили традиционните си връзки с републиканците, но също така ще се стреми да намали напрежението с президента Джо Байдън, демократ, на чиято подкрепа ще разчита през оставащите шест месеца от президентския мандат.

Нетаняху ще се срещне с Байдън и вицепрезидента Камала Харис в четвъртък. Понякога Харис е считана за по-предпазлива в критиките към Израел.

Нетаняху трябва да пътува до Флорида, за да се срещне с републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп в петък. Срещата ще бъде първата им от края на президентството на Тръмп, по време на което двамата изградиха близки връзки.

Припомняме, че израелските сили извършиха нови нападения в Ивицата Газа в сряда, часове преди премиерът Бенямин Нетаняху да говори пред Конгреса на САЩ.

Последните израелски атаки унищожиха домове в градове източно от Хан Юнис в южната част на Газа и хиляди хора бяха принудени да се насочат на запад, за да търсят подслон, казаха жители.

Палестинската гражданска служба за извънредни ситуации съобщи, че е получила обаждания за помощ от жители, блокирани в домовете си в Бани Сухайла, източно от Хан Юнис, но не са успели да стигнат до града.

Снимка 675956

Източник: EPA/БГНЕС

Медици по-късно казаха, че двама палестинци са били убити при въздушен удар срещу Бани Сухайла, където въоръженото крило на палестинската ислямистка въоръжена групировка "Хамас" каза, че бойци са взривили бомба срещу израелски камион.