Кандидатът за президент на САЩ на решубликанците Доналд Тръмп ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в петък в Палм Бийч, щата Флорида, съобщава "Ройтерс".

"Очаквам с нетърпение да посрещна Биби Нетаняху в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида", заяви Тръмп във вторник в публикация в Truth Social.

Припомняме, че Нетаняху е във Вашингтон и трябва да говори пред Конгреса на САЩ в сряда и да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом в четвъртък.

Нетаняху отива в Белия дом, но кой ще го посрещне?

Нетаняху отива в Белия дом, но кой ще го посрещне?

Джо Байдън все още се възстановява от ковид

Бившият президент на САЩ, който в публични коментари призова Израел да "завърши" войната си срещу ислямистката групировка "Хамас" в Газа, постоянно се представя за надежден съюзник на Израел.

По време на мандата на Тръмп в Белия дом 2017-2021 г. САЩ преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим, дългогодишна консервативна цел, която зарадва израелците и вбеси палестинците.

Тръмп похвали ролята си в Авраамовите споразумения, подписани по време на неговото управление, които нормализираха двустранните отношения между Израел и Бахрейн и Обединените арабски емирства.

"По време на първия ми мандат имахме мир и стабилност в региона, дори подписахме историческите споразумения - и ще ги имаме отново", настоя Тръмп в своя пост в Truth Social.

Той разкритикува новия предполагаем кандидат за президент на Демократическата партия през 2024 г., вицепрезидента Камала Харис, като "по никакъв начин не способен да спре" световните конфликти.

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Белият дом не хареса тона на Нетаняху и отмени среща на високо ниво

Нетаняху обвинява САЩ, че задържат оръжия за Израел, въпреки че досега е спряна само една доставка от началото на войната

Израел ще остане най-силният съюзник на Съединените щати в Близкия изток, независимо кой ще бъде избран за президент през ноември, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху преди полета си до Вашингтон, където ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. Това е първото посещение на Нетаняху в САЩ след завръщането му на поста премиер в края на 2022 г. и е сериозно засенчено от решението на президента Джо Байдън да не се кандидатира за преизбиране.

Нетаняху заяви, че ще благодари на Байдън за всичко, което е направил за Израел през кариерата си, и ще обсъди въпроси като освобождаването на израелски заложници в Газа, победата над палестинската ислямистка група Хамас и противопоставянето на Иран и неговите проксита в региона. Планира се среща с Байдън във вторник, ако 81-годишният президент се е възстановил от ковид. Нетаняху ще се обърне към Конгреса в сряда.

Поканата на Нетаняху да се обърне към съвместно заседание на Конгреса - рядка чест, запазена за най-близките съюзници на САЩ, беше организирана от републиканското ръководство на Камарата на представителите, което обвинява Байдън, че не показва достатъчна подкрепа за Израел. Въпреки че посрещането в Конгреса се очаква да бъде топло, протестите в американските университетски кампуси подсказват, че реакцията извън официален Вашингтон може да бъде враждебна.

Активисти, противопоставящи се на израелската офанзива в Газа и подкрепата на Вашингтон за Израел, планират протести пред Капитолия в сряда. Полицията очаква голям брой демонстранти и предприема допълнителни мерки за сигурност, но няма известни заплахи.