Националният комитет на Демократическата партия възнамерява да проведе виртуално поименно гласуване, за да избере кандидата за президент на партията преди 7 август, съобщи Axios.

"Ще излъчим кандидат за президент до 7 август тази година", заяви пред репортери председателят на Националния комитет Джейм Харисън.

За да се класира за номинацията, кандидатът трябва да подаде официална декларация за кандидатура, да отговаря на партийните и юридическите изисквания за президент и да осигури най-малко 300 подписа на делегати, като не повече от 50 делегати трябва да са от един щат. Комисията по правилата на конвенцията ще одобри официално плановете в сряда.

Процесът на номиниране, в зависимост от броя на кандидатите, ще приключи между 1 и 7 август, преди Националната конвенция на Демократическата партия, която започва на 19 август.

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис има подкрепата на повече от 1976 делегати на Демократическата партия, което е достатъчно, за да стане предполагаемата номинация на партията си, според проучване сред делегатите, проведено от Асошиейтед прес.

Неофициалното проучване пита близо 4000 делегати кой кандидат подкрепят, което дава представа за това кой партията може да избере да замени Байдън в битката за Белия дом. Делегатите на конгреса остават свободни да гласуват за избрания от тях кандидат на конгреса, който започва на 19 август, или на виртуално поименно гласуване, което демократите могат да проведат преди събранието.

Кампанията на Камала Харис събра 81 милиона долара за първите 24 часа

Кампанията на Камала Харис събра 81 милиона долара за първите 24 часа

Историческият изблик на подкрепа

Харис вече получи подкрепата на видни демократи, като бившия президент Бил Клинтън и бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Тя получи подкрепа и от губернаторите на Демократическата партия Гавин Нюсъм и Гретхен Уитмър и др. Президентът на САЩ Джо Байдън също подкрепи своя вицепрезидент в борбата ѝ за номинация, часове след като обяви, че няма да се стреми към преизбиране.