Бившият президент на САЩ и вече официално номинация на републиканците за Белия дом Доналд Тръмп обяви в понеделник, че номинира сенатора републиканец от Охайо Джеймс Дейвид Ванс за кандидат за вицепрезидент на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Ванс някога бе негов остър критик, но след това се превърна в един от най-твърдите му защитници.

Новината, публикувана в уебсайта на Тръмп Social Truth, се появи в началото на четиридневния национален конгрес на Републиканската партия в Милуоки за номиниране на кандидата за президент на партията.

"След продължително обсъждане и размисъл и като взех предвид огромните възможности на много други кандидати, реших, че човекът, който е най-подходящ да заеме позицията, е сенаторът Дж. Д. Ванс от щата Охайо", написа Тръмп.

Изборът на Ванс може да увеличи шансовете привържениците на Тръмп да се явят на изборите на 5 ноември, тъй като е много популярен.

Снимка 674712

Източник: EPA/БГНЕС

Убеден консерватор от републикански щат, Ванс обаче едва ли ще привлече много нови избиратели в ъгъла на Тръмп и дори може да отблъсне някои умерени. Някои поддръжници на Тръмп го призоваха да избере жена или цветнокож, за да разбие стереотипа за екип от предимно бели мъже.

39-годишният Ванс ще представлява по-младото поколение на изборите. При избора на Ванс Тръмп подмина други възможни претенденти, включително американските сенатори Марко Рубио и Тим Скот и губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм.

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

Промяна в предизборната ситуация в САЩ

На конфренцията в Милуоки, Уисконсин в понеделник, Тръмп формално прие номинацията на републиканците за президент. Той събра мнозинството от гласовете на делегатите с гласове от Флорида, които бяха обявени от сина му Ерик Тръмп.

Тръмп ще участва на трети поред избори като кандидат на републиканците след победата му срещу Хилари Клинтън през 2016 г. и поражението му от Байдън през 2020 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник отхвърли избора на Тръмп като "клонинг". "Клонинг на Тръмп", отсече той пред репортери. Не виждам никаква разлика."

Тръмп заяви пред The Washington Examiner, че след покушението е пренаписал изцяло речта си, която ще произнесе на откриването на конгреса на Републиканската партия на 15 юли в Милуоки. Там той официално ще бъде номиниран за кандидат за изборите през ноември.

Според Тръмп първоначалният вариант на речта е трябвало да бъде "сензационен" и "един от най-невероятните"; голяма част от акцента на речта е щял да бъде поставен върху критиката на политиката на действащия президент Джо Байдън.

"Честно казано, сега щеше да бъде съвсем различна реч", сподели политикът. Той заяви, че вместо да "разбунтува" избирателите, възнамерява да "използва историческия момент" и да ги обедини: "Това е шанс да обединим страната. На мен ми беше даден този шанс." Според Тръмп нападението срещу него на митинга в Пенсилвания изцяло е променило хода на предизборната кампания, което се признава както от републиканците, така и от демократите.

Тръмп вярва, че е избегнал смъртта, защото се е обърнал взор встрани от участниците в митинга, за да погледне екрана с данни, които е озвучавал по време на събитието. "Рядко откъсвам поглед от тълпата. Ако не бях направил това в онзи момент, днес нямаше да водим този разговор", каза той пред The Washington Examiner.

Конгресмените от Републиканската партия смятат, че опитът за покушение срещу Тръмп е увеличил шансовете му да спечели изборите през ноември. Според членове на Демократическата партия въпросът за смяната на президента Джо Байдън като бъдещ кандидат засега е загубил своята актуалност, съобщава NBC. Тези дискусии се засилиха след неуспешното представяне на Байдън на дебатите в края на юни.

Спряха делото за секретните документи срещу Тръмп

Спряха делото за секретните документи срещу Тръмп

Още една победа за републиканският кандидат за президент

На митинг в град Бътлър на 13 юли 20-годишният Томас Матю Крукс откри огън с пушка. Тръмп беше ранен в дясното ухо, а двама негови поддръжници също бяха ранени. Един от участниците в събитието, 50-годишен пожарникар, загина.

Стрелецът бе убит от служители на Сикрет сървис. Мотивите му все още не са установени. След инцидента Байдън, инструктиран да осигури пълна охрана на Тръмп, призова американците да "охладят" разгорещените политически страсти и да не превръщат политиката "в бойно поле или, не дай си Боже, в арена за убийства".

Американски съдия във Флорида отхвърли в понеделник наказателното дело, обвиняващо Доналд Тръмп в незаконно държане на секретни документи след напускане на поста, осигурявайки на бившия президент републиканец още една голяма съдебна победа, предава "Ройтерс".

Американският окръжен съдия Ейлийн Кенън, която беше назначена от Тръмп, постанови, че специалният прокурор Джак Смит, който ръководи обвинението, е бил незаконно назначен на своята роля и не е имал правомощия да заведе делото.

Това бележи още една победа за Тръмп след решение на Върховния съд на САЩ от 1 юли, че като бивш президент той има имунитет срещу съдебно преследване за много от действията си на поста.

Решението на Кенън дойде два дни след опитът за убийство срещу Тръмп на предизборен митинг в Западна Пенсилвания. Тръмп трябва да бъде официално обявен за републикански кандидат за президент в Милуоки тази седмица, предизвиквайки президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември.

AP: По Тръмп е стреляно с полуавтоматична пушка

AP: По Тръмп е стреляно с полуавтоматична пушка

20-годишният атентатор е бил убит. Той е от Пенсилвания