Доналд Тръмп има имунитет срещу наказателно преследване за някои действия, които е предприел като президент, докато се бореше да подкопае изборите през 2020 г., постанови в понеделник Върховният съд, цитиран от "Политико".

Решението 6-3 , което раздели съда по идеологически линии, незабавно отхвърли някои от основните обвинения, които специалният прокурор Джак Смит повдигна срещу Тръмп, включително твърденията, че той се е опитал да използва своето министерство на правосъдието като оръжие, за да измисли или разшири твърдения за измама на гласоподаватели.

Становището обаче също така оставя много неясноти, връщайки делото на първоинстанционния съд за по-нататъшно производство. Там американският окръжен съдия Таня Чуткан сега трябва да пресее обвиненията, за да отдели официалните действия на Тръмп - тези, които е предприел в качеството си на президент - от личните, когато е действал като кандидат за президент. Този процес може допълнително да забави делото с месеци и е вероятно да измести процеса след деня на изборите.

Становището на върховния съдия Джон Робъртс декларира, че бившите президенти имат "абсолютен" имунитет от наказателно преследване за действия, които попадат в техните "основни конституционни правомощия".

"Няма имунитет", пише Робъртс, за "неофициални действия".

Тръмп веднага се зарадва на решението. "Голяма победа за нашата конституция и демокрация, гордея се, че съм американец!" написа той в своята платформа за социални медии, Truth Social .

Становището на Върховния съд оставя значителна неяснота относно обхвата на имунитета на Тръмп за действия, свързани с неговия пост, но извън правомощията, специално предоставени на президента съгласно Конституцията. Мнозинството във Върховния съд каза, че този вид действия може да са защитени от имунитет, но не разреши окончателно този въпрос.

Този нюанс оставя отворен въпроса дали взаимодействията на Тръмп с тогавашния вицепрезидент Майк Пенс в навечерието на 6 януари 2021 г. се считат за "официални" и следователно защитени с имунитет действия, или могат да останат част от наказателно дело срещу Тръмп. Тръмп оказа натиск върху Пенс да откаже да удостовери резултатите от изборите на 6 януари - усилие, което Пенс отхвърли като незаконно. Специалният прокурор твърди, че кампанията за натиск на Тръмп е един от аспектите на широка и незаконна злоупотреба с власт.

Върховният съд също така остави на Чуткан да издаде подобна присъда относно усилията на Тръмп да окаже натиск върху държавните служители да отменят сертифицираните резултати от техните избори.

Становището беше последното доказателство за дълбоко разделения съд, като тримата либерални съдии осъдиха резултата като "напълно незащитим" в бурно несъгласие.

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Над 70% от американците се съмняват в менталното здраве на Джо Байдън

Републикански конгресмен внесе резолюция призоваваща вицепрезидента да заеме поста му