На мястото на стрелбата по бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Пенсилвания е намерена пушка тип AR, предаде Асошиейтед прес, като се позова на запознат източник.

Пушките тип AR се предлагат в много различни размери и имат много различни характеристики в зависимост от производителя. Като цяло обаче те представляват семейство полуавтоматични пушки.

Най-разпространената пушка в САЩ от това семейство е AR-15. Вестник "Сан Франциско кроникъл" я нарича и "най-ненавижданата", защото това оръжие е използвано в многобройни случаи на стрелба.

CNN и The New York Post описват стрелеца като снайперист. Източниците на The New York Post твърдят, че стрелецът е стрелял от стотици метри от трибуната, извън периметъра за сигурност.

Източниците на CNN твърдят, че стрелецът е бил на покрива на сградата. Окръжният прокурор на окръг Бътлър заяви, че стрелецът е бил вътре в сградата. Той подчерта, че нападателят е имал нужда от пушка, за да стреля от такова разстояние.

20-годишният атентатор е бил убит. Той е от Пенсилвания. Не се разкриват повече подробности за самоличността му.

Говорителят на Тръмп Стивън Чунг заяви, че бившият президент е добре и е бил прегледан в болница. По-късно самият Тръмп направи изявление и изрази съболезнования на семейството на убития и ранения мъж.

Президентът на САЩ Джо Байдън осъди нападението срещу своя съперник по време на предизборната кампания, но заяви, че не разполага с достатъчно факти, за да го нарече опит за убийство. Други политици от САЩ и европейските страни, сред които вицепрезидентът Камала Харис, премиерите на Великобритания и Унгария Кир Стармър и Виктор Орбан, също осъдиха нападението.

Американски и световни политици осъдиха атентата срещу Тръмп

Американски и световни политици осъдиха атентата срещу Тръмп

Призиви за единство на нацията

Федералното бюро за разследване на САЩ се включи в разследването на покушението срещу Тръмп, а то се води и от Сикрет сървис, която отговаря за защитата на първите лица на държавата.