Американски съдия във Флорида отхвърли в понеделник наказателното дело, обвиняващо Доналд Тръмп в незаконно държане на секретни документи след напускане на поста, осигурявайки на бившия президент републиканец още една голяма съдебна победа, предава "Ройтерс".

Американският окръжен съдия Ейлийн Кенън, която беше назначена от Тръмп, постанови, че специалният прокурор Джак Смит, който ръководи обвинението, е бил незаконно назначен на своята роля и не е имал правомощия да заведе делото.

Това бележи още една победа за Тръмп след решение на Върховния съд на САЩ от 1 юли, че като бивш президент той има имунитет срещу съдебно преследване за много от действията си на поста.

Решението на Кенън дойде два дни след опитът за убийство срещу Тръмп на предизборен митинг в Западна Пенсилвания. Тръмп трябва да бъде официално обявен за републикански кандидат за президент в Милуоки тази седмица, предизвиквайки президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември.

Прокуратурата вероятно ще обжалва решението. Съдилищата в други случаи многократно са потвърдили способността на Министерството на правосъдието на САЩ да назначава специални прокурори, които да се занимават с определени политически чувствителни разследвания.

Най-малкото решението на Кенън поставя бъдещето на делото под съмнение. Смит също така преследва Тръмп във федералния съд във Вашингтон по обвинения, свързани с опитите на бившия президент да отмени изборите през 2020 г., но адвокатите му не са отправили подобно предизвикателство към специалния прокурор по това дело.

Тръмп иска имунитет и по делото във Флорида

Тръмп иска имунитет и по делото във Флорида

Съдебни проблеми за бившия президент

В случая с документите Тръмп беше обвинен, че умишлено е задържал чувствителни документи за националната сигурност в имението си Мар-а-Лаго след напускане на поста през 2021 г. и е възпрепятствал усилията на правителството за извличане на материала.

Други двама, личният помощник на Тръмп Уолт Наута и мениджърът на имоти в Мар-а-Лаго Карлос Де Оливера, също бяха обвинени в възпрепятстване на разследването.

Адвокатите на Тръмп оспориха правното основание за решението на главния прокурор Мерик Гарланд от 2022 г. да назначи Смит да ръководи разследванията срещу Тръмп. Те твърдяха, че назначението нарушава конституцията на САЩ, тъй като кабинетът на Смит не е създаден от Конгреса и специалният съветник не е потвърден от Сената.

Адвокатите в офиса на Смит оспориха твърденията на Тръмп с аргумента, че има добре уредена практика за използване на специални прокурори за управление на политически чувствителни разследвания.

"Това решение противоречи на около 20 години институционален прецедент, противоречи на решенията, издадени както в разследването на Мюлер, така и в DC по отношение на самия Джак Смит", каза Брадли Мос, адвокат, който е специалист по национална сигурност.

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Адвокат на Тръмп оспорва присъдата в Ню Йорк с решението на върховния съд

Той твърди, че опитите на Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. се квалифицират като "официални действия"

Мос също каза, че решението повдига въпроса дали Смит ще иска отстраняването на Кенън от делото.

Решението на Кенън е последното и най-последователно в поредица от решения, които тя е взела в полза на Тръмп и изразява скептицизъм относно поведението на прокурорите. Преди това съдията отложи процес за неопределено време, докато обмисляше редица правни предизвикателства на Тръмп.

В необичаен ход тя позволи на трима външни адвокати, включително двама, които бяха на страната на Тръмп, да спорят по време на съдебно заседание, фокусирано върху оспорването на Тръмп срещу назначаването на Смит.

Консервативният съдия от Върховния съд Кларънс Томас също даде тласък на предизвикателството на Тръмп към специалния прокурор. В становище, в което се съгласява с решението на съда да предостави широк имунитет на Тръмп по делото, свързано с изборите, Томас постави под съмнение дали назначаването на Смит е законно, използвайки аргументи, подобни на тези, представени от адвокатите на Тръмп.

Гарланд назначи Смит, публичен прокурор за корупция и международни военни престъпления, да даде известна степен на независимост на разследванията на Тръмп от Министерството на правосъдието при администрацията на Байдън.

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

След атентата Тръмп надъхва републиканците с нова реч

Промяна в предизборната ситуация в САЩ