Президентът на САЩ Джо Байдън, който предишния ден реши да се оттегли от предизборната надпревара, отказвайки се от опита си да бъде преизбран за втори мандат, заяви, че ще продължи да заема президентския пост. Изявлението беше публикувано на страницата му в социалната мрежа X.

По-рано от Републиканската партия заявиха, че Байдън трябва да подаде оставка след решението си да се откаже от номинацията в изборите. Сред тях са председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън и сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, номиниран за вицепрезидент от Доналд Тръмп. По-рано от пресслужбата на Белия дом изключиха възможността за предсрочно подаване на оставка.

"Ние сме Съединените американски щати и няма нищо невъзможно, ако се съберем. Просто трябва да помним кои сме. Посветих президентството си, за да докажа това, и ще продължа да го правя днес, утре и всеки ден, в който имам честта да бъда ваш президент", каза Байдън в изявление.

На 21 юли Байдън обяви, че се оттегля от надпреварата за президентския пост, като обясни, че го прави в интерес на партията си и на страната.

Съобщението на държавния глава беше предшествано от седмици на обсъждане на неговия заместник като кандидат на Демократическата партия на фона на възрастта на политика (Байдън е на 81 години), подозренията за проблеми със здравето му и неуспешните дебати с бившия президент, кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

Кандидат за президент от Демократическата партия сега трябва да стане вицепрезидентът Камала Харис (решението ще бъде взето на конгреса на 19-22 август), тя вече беше подкрепена от самия Байдън, който спечели първичните избори на демократите. В първата си реч след решението на държавния глава да се оттегли от надпреварата политикът заяви, че постиженията на Байдън през последните три години "нямат равни на себе си в съвременната история".

От стрелбата по Тръмп до оттеглянето на Байдън: 8 дни, които разтърсиха САЩ

От стрелбата по Тръмп до оттеглянето на Байдън: 8 дни, които разтърсиха САЩ

Светът е изправен пред нова реалност

Както отбелязва NBC News, Харис успя бързо да консолидира силите около себе си в Демократическата партия, тя беше подкрепена, включително от демократите, смятани за най-вероятните кандидати да заменят Байдън - губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, както и от бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Кандидатът на републиканците и бивш президент Доналд Тръмп нарече Байдън "най-лошия президент" в историята след решението на Байдън да се откаже от надпреварата, а също така изрази мнение, че Харис ще бъде по-лесна за побеждаване.