Ако една седмица е дълъг период в политиката, то последните осем дни от президентската кампания в САЩ се превърнаха в драма с епични размери.

Това се посочва в коментар на АФП.

Шокиращото решение на Джо Байдън от неделя да се откаже от президентската надпревара през 2024 г. сложи край на една главозамайваща седмица, която започна с опита за убийство на Доналд Тръмп и остави американците в недоумение.

Ето как се разви седмицата:

Събота: Опит за убийство на Тръмп

Кандидатът на републиканците Доналд Тръмп оцелява при опит за убийство по време на предизборен митинг в Пенсилвания, когато 20-годишен младеж на близкия покрив открива огън.

Снимките на окървавения кандидат, който демонстративно размахва юмрук, докато агентите на Сикрет сървис го изблъскват от сцената, стават емблематични и мобилизират поддръжниците му.

Понеделник: Започва Националната конвенция на републиканците

Тръмп се появява пред ревящата тълпа на Националния конгрес на Републиканската партия, а ухото му - ранено при опита за убийство - е покрито с бяла превръзка. Той посочва сенатора от Охайо Джей Ди Ванс за свой съотборник.

Сряда: Натискът върху Байдън се засилва

Подкрепата за Байдън продължава да намалява след катастрофалния му дебат с Тръмп на 27 юни, тъй като опасенията на демократите за възрастта на 81-годишния Байдън и способността му да победи Тръмп на изборите - а след това да изкара още четири години.

Високопоставеният законодател от Демократическата партия Адам Шиф се присъединява към бързо нарастващия списък от партийни представители, които призовават президента да се оттегли, като го хвалят, но казват, че "нашата нация е на кръстопът".

Байдън също е диагностициран с Ковида, принуден да се оттегли от предизборната кампания и да се оттегли в дома си в Делауеър, за да се възстанови.

В интервю, публикувано същия ден, той казва, че би могъл да преразгледа кандидатурата си за изборите, ако се появи " медицинско обстоятелство".

Четвъртък: Пелоси, Обама, Тръмп

Появяват се нови признаци на намаляваща подкрепа за демократите: Бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която работеше за разрешаването на разрастващата се криза, се казва, че е казала на демократите от Камарата, че президентът може да бъде убеден скоро да се откаже от надпреварата.

А Барак Обама, бившият президент, който някога е бил шеф на Байдън, уж казва на съюзниците си, че президентът трябва "сериозно да обмисли жизнеспособността на кандидатурата си".

В Милуоки Тръмп приема номинацията си на Националния конгрес на Републиканската партия, като обещава на възторжената тълпа, че може да очаква "невероятна победа" през ноември.

Петък: "Залогът е голям"

След като списъкът с депутати, призоваващи Байдън да се откаже, достигна 25 души, той отново настоява, че ще остане в надпреварата, като казва: "Залогът е голям и изборът е ясен. Заедно ние ще спечелим."

Събота: "Куршум за демокрацията"

На първия си митинг след опита за покушение Тръмп казва на развълнуваната тълпа в колебаещия се щат Мичиган: "Получих куршум за демокрацията".

Той се подиграва на лидерската криза на демократите, като казва: "Те нямат представа кой е техният кандидат".

Неделя: Голямото решение на Байдън

Неделята започва с ключовия сенатор Джо Манчин, независим демократ, който се присъединява към хора, призоваващи Байдън да се оттегли.

Две социологически проучвания носят мрачни новини за президента - едното показва рязко спадаща подкрепа в щата Мичиган, а другото показва, че Тръмп се радва на най-високата си подкрепа.

В 13,46 ч. вашингтонско време (1746 GMT) Байдън публикува зашеметяващо изявление в социалните мрежи, в което обявява, че прекратява кандидатурата си, като казва, че това е "в най-добрия интерес на моята партия и на страната".

Той одобрява вицепрезидента Камала Харис за новата номинация на партията, като топ демократите като Бил и Хилари Клинтън повтарят подкрепата си.

Тръмп заявява в социалните мрежи, че Байдън "не е бил годен да се кандидатира" и "със сигурност не е годен да служи". Републиканците, включително председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, настояват, че Байдън "трябва да подаде оставка" като президент "незабавно".

Председателят на Демократическата партия обявява, че ще има "прозрачна и организирана" процедура за избор на човек, който да се кандидатира на мястото на Байдън.