Темпото на трансфер на оръжия от Съединените щати към Израел може да се определи като рекордно, заяви в четвъртък ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

"Що се отнася до нашата помощ за сигурност, тя се предоставя с рекордни темпове", каза той на пресконференция на Пентагона, помолен да коментира призива на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за ускоряване на оръжейните доставки.

"Прехвърляме оръжия бързо и ще продължим да го правим", добави Остин. Той обаче отбеляза, че няма да коментира думите на Нетаняху.

В сряда Нетаняху, говорейки пред Конгреса на САЩ, призова Вашингтон да прехвърля по-бързо оръжия на страната му.

"Ускоряването на американската военна помощ може да приближи много повече края на боевете в Газа и да помогне за предотвратяването на по-широк конфликт в Близкия изток", каза той по време на речта си пред Конгреса на САЩ.

"Ще завършим тази работа по-бързо, ако ускорите прехвърлянето на инструментите, от които се нуждаем, за да я свършим", добави Нетаняху.

Нетаняху скицира неясни контури за "дерадикализирана" следвоенна Газа

Нетаняху скицира неясни контури за "дерадикализирана" следвоенна Газа

Израел "не се стреми да презаселва Газа", но трябва да поддържа цялостен контрол на сигурността в обозримо бъдеще

Той отбеляза, че същата аналогия с работата и инструментите е използвана от Уинстън Чърчил по време на Втората световна война, когато е поискал от САЩ военна помощ.