Израелският премиер Бенямин Нетаняху очерта неясни контури на план за "дерадикализирана" следвоенна Газа в реч пред Конгреса в сряда и рекламира потенциален бъдещ съюз между Израел и арабските съюзници на Америка, предава "Ройтерс".

Докато десетки демократи бойкотираха речта му и хиляди пропалестински протестиращи демонстрираха пред конгреса, Нетаняху отхвърли критиките за израелска кампания, която опустоши палестинския анклав и уби повече от 39 000 от жителите му, според здравни служители в Газа.

Антиизраелските протестиращи са с "Хамас" и "трябва да се срамуват от себе си", каза Нетаняху, обвинявайки без доказателства, че са били подкрепяни от врага на Израел Иран. "Доколкото знаем, Иран финансира антиизраелските протести, които се провеждат в момента пред тази сграда", каза той.

Той обвини за съобщенията за глада в Газа въоръжената групировка "Хамас", която управлява палестинския анклав, и настоя, че Израел защитава цивилните там. Той каза, че Израел е интензивно ангажиран с усилията за освобождаване на останалите заложници, държани от "Хамас".

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Протести и бойкоти посрещнаха Нетаняху в САЩ

Много конгресмени няма да присъстват на речта му

Посрещнат от овации и възгласи от републиканците и по-сдържан прием от демократите, Нетаняху обеща, че заложниците ще бъдат освободени скоро.

Десетки депутати от Демократическата партия пропуснаха речта му, изразявайки ужас от хилядите цивилни смъртни случаи и хуманитарната криза от кампанията на Израел в управлявания от "Хамас" палестински анклав Газа.

Водените от "Хамас" бойци предизвикаха войната на 7 октомври, като нахлуха в Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 250 пленници, според израелските данни. Около 120 заложници все още са държани, въпреки че Израел смята, че един на всеки трима е мъртъв.

В реч, продължила около час и прекъсвана многократно от аплодисменти, Нетаняху се опита да укрепи подкрепата на САЩ за Израел, особено доставките на оръжия, в лицето на нарастващото международно недоволство след повече от девет месеца конфликт в палестинския анклав, който заплашваше да ескалира в по-широк регионален конфликт.

Нетаняху: Войната в Газа е сблъсък на варварство и цивилизация
Обновена

Нетаняху: Войната в Газа е сблъсък на варварство и цивилизация

В речта си пред Конгреса на САЩ израелският премиер

"Ускорената военна помощ на САЩ би могла драматично да ускори края на войната в Газа и да помогне за предотвратяване на по-широка война в Близкия изток", каза Нетаняху.

Той каза, че Израел е активно ангажиран с интензивни усилия за осигуряване на освобождаването на заложниците. Той каза, че неговата следвоенна визия е за "демилитаризирана и дерадикализирана Газа", водена от палестинци, които не се стремят да унищожат Израел.

Американски служители многократно са притискали Нетаняху да представи следвоенен план за Газа. Нетаняху каза, че Израел няма да позволи на "Хамас" да се върне на власт, но също така няма да приеме ролята на палестинската власт, която управлява части от окупирания Западен бряг.

"Моята визия за този ден е за демилитаризирана и дерадикализирана Газа", каза Нетаняху, и допълни, че Израел "не се стреми да презаселва Газа", но трябва да поддържа цялостен контрол на сигурността в близкото бъдеще, за да гарантира, че Газа никога повече не представлява заплаха за нея.

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Нетаняху казал на САЩ, че няма да допусне Палестинската автономия в Газа след края на войната

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ

Нетаняху също така говори за перспективите за широк близкоизточен съюз за сигурност между Израел и неговите арабски съседи, нещо, което САЩ търсят, като опора срещу Иран.

Подобно споразумение би изисквало историческо нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия, а Рияд каза, че съпротивата на Нетаняху срещу палестинската държавност, както и продължаващият конфликт в Газа, пречат на това усилие да се продължи напред.

Повтаряйки месеците на протести срещу войната в американските университети тази година, хиляди демонстранти излязоха по улиците при най-строгите мерки за сигурност от последиците от атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Сградата на Капитолия беше оградена с висока ограда със засилено полицейско присъствие.

Нетаняху се опита да засили традиционните си връзки с републиканците, но също така се опита да облекчи напрежението с президента Джо Байдън, демократ, на чиято подкрепа ще разчита през оставащите шест месеца от президентския мандат.

Говорейки, докато Вашингтон е зает с вътрешната политика, Нетаняху благодари както на Байдън, така и на бившия президент Доналд Тръмп за усилията им в полза на Израел. Дългогодишният израелски лидер трябва да се срещне с Байдън, Тръмп и вицепрезидента Камала Харис, подкрепена от Байдън за номинацията за президент на Демократическата партия, когато той се оттегли в неделя.

Харис, която обикновено би председателствал речта като вицепрезидент, не присъства. Нито републиканският сенатор Джей Ди Ванс, кандидатът за вицепрезидент на Тръмп.

Нетаняху показал ясно, че не иска примирие, според "Хамас"

Нетаняху показал ясно, че не иска примирие, според "Хамас"

След речта на израелския премиер пред Конгреса на САЩ

Нетаняху не спомена създаването на път към палестинска държавност. Това е нещо, на което той и неговите крайнодесни коалиционни партньори твърдо се противопоставиха, дори когато администрацията на Байдън накара Израел да отстъпи по въпроса.

Но той не изключи управляващата Западния бряг Палестинска администрация, чиято роля в бъдещото решение за две държави е предпочитана от администрацията на Байдън, но на която се противопоставят коалиционните партньори на Нетаняху.

Байдън и Харис ще се срещнат с Нетаняху в четвъртък и се очаква да настояват за напредък към споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници. Понякога Харис е била по-предпазлива от шефа си в критиките на Израел за тежките цивилни палестински жертви в Газа.

Нетаняху трябва да пътува до Флорида, за да се срещне с Тръмп в петък. Срещата ще бъде първата им от края на президентството на Тръмп, по време на което двамата изградиха близки отношения.

Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Израелските сили извадиха телата на петима заложници от Газа

Телата им бяха извадени от района на Хан Юнис в южната част на Газа, където израелските сили започнаха нови нападения тази седмица.