Високопоставеният представител на палестинската групировка "Хамас" Сами Абу Зухри каза в сряда, че речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Конгреса на САЩ показва, че той не иска да сключи споразумение за примирие, съобщава "Ройтерс".

"Речта на Нетаняху беше пълна с лъжи и няма да успее да прикрие провала и поражението пред лицето на съпротивата, да прикрие престъпленията на войната на геноцид, която неговата армия извършва срещу народа на Газа", каза Абу Зухри в интервю.

Той добави, че всеки съюз с Израел от която и да е партия би бил "предателство към кръвта на мъчениците".

Говорителят на палестинския президент Махмуд Абас Набил Абу Рудейне каза в отговор: "Палестинският народ е единственият, който решава кой да го управлява. Нашата постоянна позиция е, че единственото решение за постигане на сигурност и стабилност е създаването на независима палестинска държава със столица Източен Йерусалим", добави той.

Припомняме, че Нетаняху се обърна към Конгреса на САЩ в рекордна четвърта реч на чужд лидер на съвместно заседание на Сената и Камарата на представителите.

Той говори за необходимостта от създаване на съюз за сигурност в Близкия изток, за да се противопостави на Иран.

Нетаняху: Войната в Газа е сблъсък на варварство и цивилизация
Обновена

Нетаняху: Войната в Газа е сблъсък на варварство и цивилизация

В речта си пред Конгреса на САЩ израелският премиер

Нетаняху каза още, че Израел не се стреми да презаселва Газа и че след войната с бойците на "Хамас" анклавът трябва да бъде ръководен от палестинци, които не се стремят да унищожат Израел.

"Америка и Израел трябва да стоят заедно. Когато останем заедно - ние печелим, те губят, каза Нетаняху. Дойдох да ви уверя, че ще победим, заяви още той.

След това той припомни атаките на "Хамас" от 7 октомври, при които бяха убити около 1200 души, а около 240 други бяха отвлечени.

"7 октомври е ден, който ще бъде позорен, каза той. След 7 октомври "никога повече" е сега.

"Нашите врагове са и ваши врагове", каза още той, когато обърна внимание на действията на Иран.

"Когато се борим с Иран, ние се борим с най-радикалния и убийствен враг на Съединените американски щати, каза Нетаняху. Нашата битка е ваша битка и нашата победа ще бъде ваша победа", добави той.

Водените от "Хамас" на 7 октомври нахлуха в Южен Израел, убиха 1200 души и взеха 250 пленници, според израелските данни. "Хамас" и други групировки все още държат 120 заложници. Израел смята, че около една трета от тях са мъртви.

Израел с нови операции в Газа, докато Нетаняху е в САЩ

Израел с нови операции в Газа, докато Нетаняху е в САЩ

Последните израелски атаки унищожиха домове в градове източно от Хан Юнис в южната част на Газа

Повече от 39 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел срещу Газа от 7 октомври, според министерството на здравеопазването в Газа.