Израелските сили извършиха нови нападения в ивицата Газа в сряда, часове преди премиерът Бенямин Нетаняху да говори пред Конгреса на САЩ, предава "Ройтерс".

Последните израелски атаки унищожиха домове в градове източно от Хан Юнис в южната част на Газа и хиляди хора бяха принудени да се насочат на запад, за да търсят подслон, казаха жители.

Палестинската гражданска служба за извънредни ситуации съобщи, че е получила обаждания за помощ от жители, блокирани в домовете си в Бани Сухайла, източно от Хан Юнис, но не са успели да стигнат до града.

Медици по-късно казаха, че двама палестинци са били убити при въздушен удар срещу Бани Сухайла, където въоръженото крило на палестинската ислямистка въоръжена групировка "Хамас" каза, че бойци са взривили бомба срещу израелски камион.

Тръмп и Нетаняху се срещат в петък

Тръмп и Нетаняху се срещат в петък

Бившият президент на САЩ постоянно се представя за надежден съюзник на Израел

Израелската армия, която се опитва да изкорени "Хамас" след атаката срещу Израел на 7 октомври, заяви, че е действала в райони, от които бойци са успели да изстрелят ракети в Израел и да атакуват израелските войски.

Здравните власти в Газа казаха, че израелските военни удари през последните 24 часа са убили най-малко 55 души, последните жертви във война , която според здравните власти в анклава е убила повече от 39 000 палестинци.

Жителите казаха, че им е било наредено да се насочат на запад към определена хуманитарна зона, но районът вече не е безопасен. Израелските военни издадоха заповеди за евакуация в социалните медии, а някои жители получиха заповеди да напуснат по телефона.

Израелските сили също нанесоха въздушни удари в няколко района на централна и северна Газа, включително един срещу лагера Ал-Бурейдж в централната част на Газа, който според здравни служители е убил девет души.

Някои палестинци, които се събраха в болница в Хан Юнис преди погребенията, критикуваха Съединените щати, най-важният международен съюзник на Израел, за посрещането на Нетаняху.

Израел вкара бронирани машини в източните квартали на Хан Юнис

Израел вкара бронирани машини в източните квартали на Хан Юнис

Акция срещу членове на "Хамас"

Той трябва да говори пред Конгреса по-късно в сряда и да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом в четвъртък. Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп каза, че ще се срещне с Нетаняху във Флорида в петък.

"Съединените щати са основен партньор в това, което се случва в Газа. Ние сме убивани заради Съединените щати. Ние сме избивани от американски самолети, американски кораби, американски танкове и американски войски", каза Казем Абу Таха, разселен жител от Рафах.

Високопоставен представител на "Хамас", Сами Абу Зухри, каза пред Ройтерс: "Поканата на Конгреса към Нетаняху да изнесе реч дава легитимност на престъпленията на войната на геноцид в Газа. Приемането на военнопрестъпник е срам за всички американци."

Израел отхвърли обвиненията, повдигнати от Южна Африка пред Върховния съд на ООН, че военната му операция в Газа е ръководена от държавата кампания за геноцид срещу палестинците. Израел реагира гневно на решението на прокурора на Международния наказателен съд да поиска заповед за арест срещу Нетаняху.

Нетаняху казва, че сделката за освобождаване на израелци от плен в Газа може да е близо, но представители на "Хамас" казват, че не виждат промяна в позицията на Израел.

"Хамас" иска споразумение за прекратяване на огъня, за да сложи край на войната в Газа. Нетаняху казва, че войната не може да приключи, преди "Хамас" да бъде унищожен.

Израелските танкове напредват в Газа и Рафах

Израелските танкове напредват в Газа и Рафах

Унищожени са тайници, тунели и позиции на "Хамас", според военните