Израелски бронирани автомобили навлязоха в източните квартали на Хан Юнис в Ивицата Газа, съобщи The Jerusalem Post.

Израелските сили за отбрана (IDF) посъветваха цивилните граждани да напуснат района, като добавиха, че ще "действат със сила" срещу радикалната групировка Хамас в Хан Юнис.

По-рано ЦАХАЛ съобщи, че негови изтребители и безпилотни самолети са поразили 35 цели в Ивицата Газа през последните 24 часа, включително ракетна установка в Хан Юнис. Войските също така са продължили да действат в Рафах в южната част на анклава, включително 401-ва бронирана бригада "Иквот ха-Барзел" в северозападната част на града, както и бригада "Гивати".

Израел нареди евакуация на част от хуманитарната зона в Газа

Израел нареди евакуация на част от хуманитарната зона в Газа

Военните планират да започнат операция срещу бойци на Хамас, внедрили се в района

Освен това в понеделник израелските военни отново нанесоха удари по позиции на "Хизбула" в Южен Ливан. ЦАХАЛ посочи, че изтребители са извършили въздушни удари в близост до местностите Чихин, Мейс ал-Джебел и Кфар Шуба с цел "елиминиране на заплахите".

Военните в Израел заявиха, че са прехванали "множество" ракети в Северен Израел, изстреляни от Ливан. Не се съобщава за жертви.

Сражения в Южна Газа, израелски атаки и в централните райони

Сражения в Южна Газа, израелски атаки и в централните райони

На свой ред близкоизточните медии, позовавайки се на палестинските здравни служби, съобщиха в понеделник, че броят на загиналите в ивицата Газа от началото на израелската операция през октомври миналата година е надхвърлил 39 000 души. Освен това, според тези данни, близо 90 хил. палестинци са били ранени по време на конфликта.