Палестинските жители на източните квартали на Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа напуснаха домовете си във вторник, когато израелските танкове навлязоха дълбоко в района, след като Израел нареди на населението да се евакуира, съобщава "Ройтерс".

Танковете нахлуха в град Бани Сухайла в Хан Юнис и няколко района наблизо бяха бомбардирани за втори ден.

Израелската армия каза, че десетки бойци са били убити в Хан Юнис от нейните танкове и военни самолети или в сражение. Тайниците за оръжие и тунелите, използвани от екстремистите, са унищожени, се казва в съобщението.

Израелските военни казаха, че Хамас и "други" групировки са използвали тези райони, за да подновят атаките, включително изстрелване на ракети.

Представители на ООН описаха сцени на отчаяние във вторник, когато израелските въздушни удари удариха района.

"Ситуацията е невъзможна", каза агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA в X.

В по-късна публикация се казва, че в Газа няма безопасно място.

"Хората са изтощени от непрекъснатото разселване и лошите условия живеене и са в капан във все по-малки и пренаселени райони", се казва в съобщението.

По-късно във вторник жители са съобщили, че израелските сили са взривили няколко къщи в Рафах. Израел обяви, че операцията му от май има за цел да разбие последните батальони на "Хамас".

Нетаняху вижда скорошна сделка за заложниците

Нетаняху вижда скорошна сделка за заложниците

В момента Нетаняху е във Вашингтон и се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън

Припомняме, че на фона тези сражения, Израел вижда скорошна сделка за заложниците. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза на семействата на заложници, държани в Газа, че сделката, която ще гарантира освобождаването им, може да е близо. 

В момента Нетаняху е във Вашингтон и се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън по-късно тази седмица, след като направи обръщение към Конгреса.

Говорейки в столицата на САЩ в понеделник пред семейства на заложници, той каза: "Условията за сделка несъмнено назряват. Това е добър знак."

Усилията за постигане на прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас", очертани от Байдън през май и с посредничеството на Египет и Катар, набраха скорост през последния месец.

"За съжаление, това няма да стане наведнъж; ще има етапи. Вярвам обаче, че можем да напреднем в сделката, като същевременно запазим лоста за натиск, за да постигнем освобождаването на другите заложници, които не бяха освободени на първия етап, каза Нетаняху.

Палестински служител, близък до посредническите усилия, обвини Нетаняху в забавяне.

Нетаняху отива в Белия дом, но кой ще го посрещне?

Нетаняху отива в Белия дом, но кой ще го посрещне?

Джо Байдън все още се възстановява от ковид

""Хамас" показа необходимата гъвкавост за постигане на споразумение и топката е в негово поле", каза служителят.

Израелски екип за преговори трябваше в четвъртък да поднови преговорите, които ще включват освобождаване на заложници в замяна на палестински затворници в израелски затвори. При едноседмично примирие през ноември 105 заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници.

Заложниците бяха заловени при нападението на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, при което около 1200 души бяха убити и около 250 взети в плен, според израелските данни.

"Хамас" и други екстремисти все още държат 120 заложници, около една трета от които са обявени за мъртви задочно от израелските власти.

Броят на жертвите сред палестинците в ответната офанзива на Израел оттогава достигна повече от 39 000, според здравните власти в Газа в анклава, управляван от "Хамас". Стотици хиляди хора бяха разселени и голяма част от анклава беше опустошена от въздушни удари и артилерийски бомбардировки.

Нетаняху решен да воюва до пълна победа в Газа

Нетаняху решен да воюва до пълна победа в Газа

Дори и при споразумение за примирие Израел ще търси постигане на целите си