В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви, че искането от прокурора на Международния наказателен съд за заповеди за арест на израелския премиер и министъра на отбраната  е "скандално" и е равносилно на нападение срещу жертвите на нападението на Хамас на 7 октомври.

Прокурорът на МНС Карим Хан иска заповеди за арест на Нетаняху, Галант и трима лидери на палестинската въоръжена групировка Хамас за предполагаеми военни престъпления. Състав на досъдебното производство ще прецени дали доказателствата подкрепят искането му.

Външният министър Израел Кац каза, че е отворил специалнен отдел в рамките на външното министерство, за да противодейства на решението на прокурора на МНС.

"Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери", каза Кац.

"Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален провал" заяви Бени Ганц, министър в кабинета на Нетаняху.

Според израелският финансов министър Безалел Смотрич, решението да се поискат заповеди за арест на Нетаняху и Галант е "демонстрация на лицемерие и омраза към евреите".

"Заповедите за арест срещу тях са заповеди за арест срещу всички нас."

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Западните страни без САЩ призовават Израел да спазва международното право в Газа

Всички страни от Г-7, с изключение на САЩ, се обявиха против офанзивата на Израел в Рафах