Израел трябва да спазва международното право в Газа и да се справи с опустошителната хуманитарна криза в палестинския анклав, пише група западни държави в писмо до израелското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Всички страни, принадлежащи към Групата на седемте основни демокрации (Г-7), с изключение на Съединените щати, подписаха писмото, заедно с Австралия, Южна Корея, Нова Зеландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Финландия.

Писмото от пет страници идва в момента, в който израелските сили се настъпват в град Рафах в южната част на Газа като част от стремежа си да изкоренят "Хамас", въпреки предупрежденията, че това може да доведе до масови жертви в район, където разселените цивилни са намерили подслон.

"При упражняването на правото си да се защитава, Израел трябва напълно да спазва международното право, включително международното хуманитарно право", се казва в писмото, като се повтаря "възмущението" за нападението на "Хамас" в Израел на 7 октомври, което предизвика конфликта.

Израел отрича да блокира хуманитарната помощ и казва, че трябва да елиминира "Хамас" за собствената си защита.

Западните нации заявиха, че са против пълномащабна военна операция в Рафах и призоваха Израел да позволи на хуманитарната помощ да достигне до населението "през ​​всички съответни пропускателни пунктове, включително този в Рафах".

"Според оценките на ООН една засилена военна офанзива ще засегне приблизително 1,4 милиона души", се казва в писмото, подчертавайки необходимостта "от конкретни и измерими стъпки" за значително увеличаване на потока от помощ.

В писмото се признава, че Израел е постигнал напредък в решаването на редица проблеми, включително пропускането на повече камиони с хуманитарна помощ в ивицата Газа, повторното отваряне на пропускателния пункт Ерез към северна Газа и временното използване на пристанището Ашдод в южен Израел.

Но държавите призоваха правителството на премиера Бенямин Нетаняху да направи повече, включително да работи за "устойчиво прекратяване на огъня", улесняване на по-нататъшни евакуации и възобновяване на "електричество, вода и телекомуникационни услуги".

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Израелският кабинет дълбоко разделен за бъдещето на Газа

Нетаняху не е формулирал ясна стратегическа цел за края на вопйната, и това рискува да подкопае кампанията му