Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече от 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта в четвъртък като отмъщение за убийството на висш командир, предава "Ройтерс".

Воден успоредно с войната в Газа, конфликтът между подкрепяната от Иран "Хизбула" и Израел постепенно се засилва от месеци, пораждайки страхове от пълномащабна война, която и двете страни твърдят, че желаят да избегнат.

Израелски изтребители са засечени да прелитат над няколко района на Ливан, съобщи Ливанската национална информационна агенция.

"Хизбула" заяви, че е изстреляла повече от 200 ракети и рояк дронове по 10 израелски военни обекта като отмъщение за убийството на командира на "Хизбула" Мохамед Насър в южната част на Израел в сряда. Насър е един от най-високопоставените командири на "Хизбула", убит от Израел по време на конфликта.

Израелски военен говорител каза, че твърденията на "Хизбула" са "в процес на преразглеждане", докато израелската медицинска служба каза, че няма съобщения за жертви.

Израелските военни казаха, че са нанесли удари по изстрелващи пунктове в Южен Ливан и че са прехванали множество снаряди. Някои от дроновете и отломките на прехващачите са предизвикали пожари, се казва в съобщението.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в сряда, че израелските сили удрят "Хизбула" "много силно всеки ден" и ще бъдат готови да предприемат всички необходими действия срещу групировката, въпреки че предпочитанието е да се постигне споразумение чрез преговори.

"Хизбула" започна да обстрелва израелски цели по границата с Ливан, след като нейният палестински съюзник "Хамас" предприе трансгранично нападение срещу Израел на 7 октомври, обявявайки подкрепата си за палестинците.

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Разширяването на войната в Близкия изток не е в интерес на никого