Ливанската групировка "Хизбула" обяви в сряда, че е изстреляла повече от 100 ракети по израелски позиции, съобщава АФП. 

Атаката е отмъщение за удара, при който беше убит висш командир в Ливан - втората подобна загуба през последните седмици.

"Командир на "Хизбула", отговорен за един от трите сектора в Южен Ливан, беше убит при "израелски удар по кола в Тир", каза източник, близък до групата, пред АФП, пожелал анонимност, тъй като те не са упълномощени да говорят с медиите.

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Въпрос на една - две седмици е

Подкрепяната от Иран групировка заяви, че "командирът Мохамед Нааме Насър", известен също като "Хадж Абу Нааме", е бил убит, и също така обяви смъртта на втори боец.

В изявление на "Хизбула" се казва, че "като част от отговора на атаката и убийството, извършено от врага" в Тир в Южен Ливан, нейните бойци са атакували две позиции в анексираните от Израел сирийски Голански възвишения със 100 ракети "Катюша".

Войнстващата групировка също така пое отговорност за друга ответна атака срещу база в Северен Израел.

Източникът, близък до "Хизбула", каза, че ликвидираният е имал същия ранг като Талеб Абдала, командир, убит при израелски удар миналия месец, описан от ливански военен източник по това време като "най-важния" командир на "Хизбула", убит до момента.

Втори източник, също пожелал анонимност, каза, че Насър е бил третият висш командир, убит за почти девет месеца военни действия.

Израелски военен говорител каза за АФП е потвърдил, че около 100 ракети са били изстреляни към Израел от Ливан.

Припомняме, че "Хизбула" разменя почти ежедневно огън с израелската армия, откакто нейният палестински съюзник "Хамас" нападна Южен Израел на 7 октомври, предизвиквайки война в Газа. Но последните седмици породиха страхове от тотална война.

Израелската армия заяви в изявление, че е елиминирала Насър, заявявайки, че той е бил "командир на отряда Азиз на терористичната организация "Хизбула", който е отговорен за стрелбата от югозападен Ливан по израелска територия".

В изявлението на израелската армия от сряда се казва, че Насър и Абдала са "служили като двама от най-значимите терористи на "Хизбула" в Южен Ливан".

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Разширяването на войната в Близкия изток не е в интерес на никого

Министърът на отбраната на Израел каза, че израелските сили ще бъдат готови да предприемат всички необходими действия срещу групата, свързана с Иран.

"Ние удряме "Хизбула" много силно всеки ден и също така ще достигнем състояние на пълна готовност да предприемем всички необходими действия в Ливан или да постигнем споразумение от позиция на сила. Предпочитаме споразумение, но ако реалността ни принуди, ще разберат с какво се бият", каза министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран в изявление, публикувано от неговия кабинет.

Насилието предизвикаха вълна от дипломатически усилия за намаляване на напрежението.

Във вторник френският президент Еманюел Макрон призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да предотврати "пожар" между Израел и Хизбула.

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

Гутериш за войната в Ливан: Светът не може да позволи втора Газа

По думите му, мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията

Американският пратеник Амос Хохщайн, който направи многократни посещения в Ливан през последните месеци, отиде в Париж в сряда, за да се срещне с пратеника на Макрон за Ливан Жан-Ив Льо Дриан.

Загинали са най-малко 495 души в Ливан, повечето от които бойци, но и 95 цивилни, според данни на АФП.

Израелските власти съобщиха, че най-малко 15 войници и 11 цивилни са били убити.

ООН предупреди по-рано, че светът не може да позволи втора Газа в Ливан.