Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в петък изрази дълбоката си загриженост от ескалацията на напрежението между Израел и ливанската групировка "Хизбула", съобщава "Ройтерс.

"Един необмислен ход - една грешна преценка - може да предизвика катастрофа, която отива далеч отвъд границите и честно казано, отвъд въображението, каза той пред репортери. Нека бъдем ясни: хората от региона и хората по света не могат да си позволят Ливан да бъде следващата Газа. Светът трябва да каже силно и ясно: незабавната деескалация е не само възможна - тя е от съществено значение. Няма военно решение."

По думите му, мироопазващите сили на ООН работят за успокояване на ситуацията.

Израел одобри планове за офанзива срещу "Хизбула" в Ливан

Израел одобри планове за офанзива срещу "Хизбула" в Ливан

Напрежението с групировката нараства

Припомняме, че подкрепяната от Иран "Хизбула" изстрелва ракети срещу Израел в знак на солидарност с палестинския си съюзник "Хамас" от избухването на войната в Газа през октомври.

Около 150 000 души са евакуирани или напуснали зоната на бойните действия. Напоследък ситуацията ескалира още повече и има опасения от по-голяма военна конфронтация в региона, ако конфликтът между Израел и "Хамас" продължи.

Мисията на Иран в ООН заяви в петък, че "Хизбула" има способността да защитава себе си и Ливан срещу Израел, предупреждавайки, че "може би е дошло времето за самоунищожението на този нелегитимен режим".

"Всяко неблагоразумно решение на окупационния израелски режим да се спаси може да потопи региона в нова война", публикува мисията на Иран в ООН на X.

Мироопазващи сили на ООН UNIFIL, както и невъоръжени технически наблюдатели, известни като UNTSO, отдавна са разположени в Южен Ливан, за да наблюдават военните действия по демаркационната линия между Ливан и Израел, известна като Синята линия.

Израел удари оръжеен склад на "Хизбула"

Израел удари оръжеен склад на "Хизбула"

Свален е дрон

Междувременно, израелските сили за отбрана съобщиха в петък, че са извършили нови въздушни удари в Южен Ливан. Те са били насочени към два предполагаеми склада за оръжие на "Хизбула".

Поразили са и "военни сгради и терористична инфраструктура", принадлежащи на "Хизбула".

Атакувани са няколко района в Южен Ливан с артилерийски огън.

Шиитската групировка не предостави подробности за щетите и евентуалните жертви.

В четвъртък над Горна Галилея в Северен Израел Израелските сили за отбрана прихванаха и свалиха "въздушна цел", за която Times of Israel предположи, че е дрон.

Хизбула отправи остра заплаха към Израел и Кипър

Хизбула отправи остра заплаха към Израел и Кипър

За първи път Хизбула заплаши Кипър и го приравни към враговете си

Дронът е прелетял от Ливан, а в района, по-специално над общините Дишон и Малкия, са се включили сирени за въздушно нападение, за да предупредят за опасността от падащи шрапнели след прихващането.

Времето за разрешаване на напрежението с "Хизбула" на границата на Израел с Ливан чрез дипломатически средства изтича. За това предупреди по-рано тази седмица лидерът на Партията на националното единство на Израел Бени Ганц.

Той направи изявлението си на среща със старшия съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохщайн.