Израелската армия е одобрила планове за офанзива в Ливан, докато напрежението с групировката "Хизбула" нараства, съобщава АФП. Това се случва след месеци на трансгранични атаки между двете страни.

Генерал-майор Ори Гордин, който е командващ Северния военен регион, както и генерал-майор Одед Басюк, началник на дирекция "Операции" към Генералния щаб са разгледали и одобрили "оперативните планове за офанзива в Ливан".

Те също така са взели решения за "ускоряване на готовността на силите на място", се добавя в него.

Това идва часове, след като "Хизбула "публикува видеозапис, за който твърди, че са кадри, събрани от един от нейните разузнавателни дронове от военни обекти в Северен Израел.

Деветминутното видео показва няколко обекти за противовъздушна отбрана и други.

Съветник на Байдън търси в Бейрут решение на конфликта между Израел и Хизбула

Съветник на Байдън търси в Бейрут решение на конфликта между Израел и Хизбула

Амос Хохщайн се срещна с официални лица в Ливан след посещение в Израел предишния ден.

Междувременно, Амос Хохщайн, старши съветник на президента на Съединените щати Джо Байдън, се срещна с официални лица в Бейрут във вторник в опит да намери дипломатическо решение за предотвратяване на по-голяма война. 

Той описа продължаващия конфликт между ливанската въоръжена групировка Хизбула и израелските сили на границата между Ливан и Израел като "много сериозна ситуация" и каза във вторник по време на посещение в Бейрут, че усилията за намиране на дипломатическото решение за предотвратяване на по-голяма война са спешни.

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Ганц: Изтича времето на Израел да разреши с дипломация напрежението с "Хизбула"

Той е решен да премахне заплахата от Ливан независимо от развитието на войната в Газа

Хохщайн се срещна с официални лица в Ливан след посещение в Израел предишния ден.

Той също така призова палестинската въоръжена групировка "Хамас" да приеме предложеното от Вашингтон споразумение за прекратяване на огъня и размяна на заложници, за да се сложи край на войната в Газа, което според него също може да сложи край на конфликта в Ливан.

Напрежението се повиши по границата на Ливан с Израел на фона на трансграничните атаки между "Хизбула" и израелските сили, докато Тел Авив продължаваше със своята смъртоносна офанзива срещу Ивицата Газа, която уби повече от 37 300 души от миналия октомври след нападение от палестинската групировка Хамас.