Израелски въздушни удари във вторник убиха най-малко 17 палестинци в два от историческите бежански лагери в Ивицата Газа, а израелски танкове навлязоха по-дълбоко в южния град Рафах, съобщиха местни жители и медици, цитирани от Ройтерс.

Жителите съобщиха за тежки бомбардировки от танкове и самолети в няколко района на Рафах, където повече от един милион души са се укрили преди месец май. Повечето от населението е избягало на север оттогава, когато израелските сили нахлуха в града.

Израелски танкове действат в кварталите Тел Ал-Султан, Ал-Изба и Зуруб в западната част на Рафах, както и в центъра на града. Те продължават да заемат източните квартали и периферията, както и границата с Египет и важния граничен пункт Рафах.

Палестинските здравни служители съобщиха, че един мъж е бил убит сутринта от израелски огън в източната страна на Рафах. Медиците вярват, че много други са били убити през последните дни и седмици, но спасителните екипи не могат да достигнат до тях.

Израелската армия заяви, че продължава "прецизни, разузнавателно базирани действия" в Рафах, убивайки много палестински бойци през последния ден в близък бой и завземайки оръжия. Въздушните сили са поразили десетки цели в цялата Ивица Газа през последния ден, добавиха те.

Демократите разрешават голяма продажба на оръжие за Израел след натиск от Байдън

Демократите разрешават голяма продажба на оръжие за Израел след натиск от Байдън

Продажбата включва 50 изтребителя F-15 на стойност над 18 милиарда долара

В централната част на Газа, два отделни израелски въздушни удари върху две къщи убиха 17 палестинци в Ал-Нусейрат и Ал-Бурейдж, два признати бежански лагера, където живеят семейства и наследници на хора, избягали в Газа през войната през 1948 година.

Израелските военни не коментират директно смъртта на 17-те души, но заявиха, че силите продължават да действат срещу бойци в централните райони на Газа.

Израелските удари са убили повече от 37,400 души в Ивицата Газа, според здравните власти, оставяйки по-голямата част от населението без дом.

Опитите за уреждане на примирие не успяват, като Израел настоява за пълно прекратяване на военните действия и освобождаване на заложниците, докато Хамас настоява за окончателно прекратяване на войната и изтегляне на израелските сили от Газа.

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

Ердоган призова за международен натиск срещу Израел за Газа

По повод на ислямския празник Курбан Байрам