Двама ключови демократи в Конгреса на САЩ се съгласиха да подкрепят голяма продажба на оръжия на Израел, която включва 50 изтребителя F-15 на стойност над 18 милиарда долара, съобщи в понеделник Washington Post, цитирайки трима неназовани официални лица.

Конгресменът Грегъри Мийкс и сенатор Бен Кардин подписаха сделката под силен натиск от страна на администрацията на Байдън, след като двамата законодатели задържаха продажбата месеци наред, съобщава Post.

"Всички въпроси или притеснения, които председателят Кардин имаше, бяха разгледани чрез нашите текущи консултации с администрацията на Байдън и затова той сметна за уместно да позволи този случай да продължи напред", каза Ерик Харис, директор по комуникациите на комисията по външни отношения на Сената. 

Мийкс каза пред вестника, че е бил в тесен контакт с Белия дом и ги е призовал да оказват натиск върху Израел за хуманитарни усилия и цивилни жертви. Той каза, че F-15 няма да бъдат доставени до "след години", според WP.

Байдън е подложен на нарастващ натиск от страна на членовете на собствената му Демократическа партия заради неограничената му подкрепа за Израел в лицето на неговото осеммесечно нападение срещу Газа, което уби повече от 37 000 палестинци и разсели почти цялото население от 2,3 милиона.

Байдън притисна и двете страни в конфликта да постигнат прекратяване на огъня.

Байдън се обяви за решението "Две държави" в Близкия изток

Байдън се обяви за решението "Две държави" в Близкия изток

Хамас е основната пречка пред мирния процес