Американският президент Джо Байдън се зарече, че ангажиментът на САЩ да защитава Израел срещу Иран е "железен", тъй като във Вашингтон нараснаха опасенията, че сериозен ирански удар може да се случи в рамките на дни, като отмъщение за бомбардировката срещу сграда на иранско консулство в Дамаск, пише The Guardian.

Американски и съюзнически служители се опасяват, че ударът е неизбежен и може да дойде под формата на директно изстрелване на ракета от Иран, а не на нападение чрез прокси като Хизбула в Ливан. Израел се зарече да отговори със същата сила на такъв директен удар, повишавайки перспективата за регионална война, която американските служители сега смятат, че е по-вероятна от всеки друг момент от началото на конфликта в Газа на 7 октомври.

Обещанието на Байдън за подкрепа на Израел в Белия дом, предназначено като възпираща мярка, дойде няколко часа, след като върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, повтори заплаха да нанесе ответен удар срещу Израел заради бомбения атентат в Дамаск, който уби 12 души, включително генерал Мохамад Реза Захеди, старша фигура в Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран, и шестима други членове на гвардията.

"Когато нападнаха района на нашето консулство, все едно нападнаха наша територия", каза Хаменей в изказване, излъчено от иранската държавна телевизия. "Злият режим трябва да бъде наказан и той ще бъде наказан."

Външният министър на Израел Израел Кац отговори в публикация в платформата за социални медии X, като обеща, че: "Ако Иран атакува от своя територия, Израел ще отговори и ще атакува в Иран."

Израел не е поел официално отговорност за бомбения атентат на 1 април, но израелски и американски служители ясно дадоха да се разбере, че той е извършил удара.

Израел и Иран си разменят удари в Ливан и Сирия от месеци, но служители на администрацията на Байдън се опасяват, че бомбардировката в Дамаск на 1 април срещу иранска дипломатическа сграда, която Техеран смята за своя територия, значително е повишила заплахата от разширяване на войната в Газа до по-широк конфликт.

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

След приключването на Курбан Байряма Техеран ще предприеме действия

След атентата в Дамаск Техеран изпрати на Вашингтон съобщения, приписващи крайната вина за атаката на САЩ и предупреждавайки САЩ да стоят настрана от конфронтацията си с Израел.

Обещанието на Байдън към Израел на моравата на Белия дом, в съвместна изява с японския премиер Фумио Кишида, изглежда беше отговор на това предупреждение, настоявайки, че САЩ няма да останат настрани.

"Искаме също така да обърнем внимание на иранската заплаха да предприеме значителна атака - те заплашват да предприемат значителна атака в Израел", каза Байдън. "Както казах на министър-председателя Нетаняху, нашият ангажимент към сигурността на Израел срещу тези заплахи от Иран и неговите подставени лица е железен. Нека го повторя, железен. Ще направим всичко възможно, за да защитим сигурността на Израел."

Администрацията на Байдън се стреми да предотврати пряка иранска атака, като съобщава, че Техеран не може да приеме, че американските сили в региона, подсилени значително от началото на войната в Газа, ще останат настрана от конфликт с Израел.

"Бяхме ясни, че не искаме този конфликт да ескалира или да се разпространи в региона. Ще продължим да полагаме дипломатически усилия, за да гарантираме, че това ще остане така", каза говорителят. "Ние също така запазваме военно присъствие в региона, за да възпираме онези, които искат да се възползват от конфликта."

Държавният секретар Антъни Блинкен повтори това съобщение в сряда в разговор с израелския министър на отбраната Йоав Галант, в който той даде да се разбере, че САЩ ще застанат до Израел срещу всякакви заплахи от Иран, каза Държавният департамент.

ООН вижда реална опасност от ескалация на конфликта между Израел и Ливан

ООН вижда реална опасност от ескалация на конфликта между Израел и Ливан

Призовава за политическо решение на конфронтацията