Подкрепяната от Иран ливанска ислямистка групировка "Хизбула" е изстреляла ракети срещу израелски сили, предизвиквайки ответен огън от Израел в Южен Ливан, в трети ден на трансгранични залпове на фона на по-широко регионално напрежение с Иран, отбелязва "Ройтерс".

Предполагайки се, че атаката ѝ е била калибрирана, за да се избегне по-нататъшна ескалация, "Хизбула" уточни, че е ударила в открит терен в близост до израелски сили в отмъщение за израелските въздушни удари, които също поразиха открити райони.

Израел нанесе първи въздушни удари в Ливан от седем години

Израел нанесе първи въздушни удари в Ливан от седем години

Изтребители са ударили полигони за изстрелване на ракети и инфраструктура

Израел подчерта, че не желаел да ескалира до пълна война, въпреки че е готов за такава. "Нашето разбиране е, че "Хизбула" умишлено се прицели в открити зони, за да не ескалира ситуацията", подчерта говорителят на израелската армия подполковник Амнон Шефлер.

Разгарянето на конфликта, което не причини жертви, последва предполагаемо нападение на Иран срещу управляван от израелска компания петролен танкер в Персийския залив миналата седмица, при което двама членове на екипажа, британец и румънец, загинаха. Техеран отрече участие.

Докато Ислямската република е изправена пред възможността за израелски или международни действия в отговор на инцидента в Персийския залив, насилието се разгоря през граница, която отдавна е театър на конфликти между подкрепяната от Иран "Хизбула" и Израел.

Ливан изстреля три ракети срещу Израел

Ливан изстреля три ракети срещу Израел

Израел отвърна с артилерийски обстрел

Залповете започнаха в сряда с ракетен удар срещу Израел от Ливан, за който никоя групировка не пое отговорност. Това нападение, което "Хизбула" не коментира, предизвика ответен израелски артилерийски обстрел и въздушни удари. 

"Хизбула", един от основните съюзници на Иран в раздирания от конфликти Близък изток, обяви, че е изстреляла десетки ракети днес по открит терен в близост до израелски позиции в спорна гранична зона в отговор на израелските въздушни удари вчера.

Временните сили на ООН в Ливан (UNIFIL) предупредиха, че ситуацията е много сериозна и призоваха всички страни да спрат огъня.

Израел заплаши Иран с война

Израел заплаши Иран с война

Бени Ганц: Светът трябва да предприеме действия срещу Иран, сега

Израелската армия уточни, че нейната противовъздушна система "Железен купол" е прехванала 10 от 19 ракети днес, като шест са паднали в открити райони, а три са паднали в южната част на Ливан.

Няма информации за жертви или сериозни материални щети през трите дни на въздушен огън, които нарушиха продължителен период на относително спокойствие, откакто Израел и "Хизбула" водиха едномесечна война през 2006 г.

От канцеларията на израелския премиер Нафтали Бенет съобщиха, че той се е консултирал с военачалниците си във връзка с насилието. Израелските военни заявиха, че са ударили "полигони за изстрелване на ракети в Ливан" днес в отговор на залповете на "Хизбула".

Иран предупреди Израел за авантюризма му пред Съвета за сигурност на ООН

Иран предупреди Израел за авантюризма му пред Съвета за сигурност на ООН

Иран няма да се поколебае да предприеме всички необходими мерки

Анализатори по сигурността отдавна цитират риска от израелско заплитане във война на много фронтове с Иран, който също така подкрепя палестинските екстремисти в Ивицата Газа, с които Израел води 11-дневен конфликт през май.

Израел казва, че организира глобални действия срещу Иран заради нападението миналата седмица срещу танкера край бреговете на Оман, но е готов да действа сам, ако е необходимо. САЩ и Великобритания уверяват, че ще работят със своите съюзници, за да отговорят на атаката.

Техеран отрече каквато и да е роля в атаката на 29 юли срещу Mercer Street - петролен танкер, плаващ под флага на Либерия, собственост на Япония и управляван от израелската компания Zodiac Maritime.

Великобритания ще повдигне въпроса за атаката срещу танкера край бреговете на Оман по време на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес, уточниха дипломати, но 15-членният орган не се очаква да предприеме никакви действия.

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Раиси встъпи в длъжност като президент на Иран, докато напрежението в региона нараства

Цялата власт е в ръцете на консервативни хардлайнери