Израелските сили извършиха нови удари в южния град Рафах на фона на ожесточени боеве с палестински екстремисти през нощта, казаха местни жители. Най-малко 12 души бяха убити при нови удари в централната и северната част на Газа, съобщиха здравни власти, предава "Ройтерс".

Напрежението се повиши и между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" след зачестената размяна на огън през северната граница на Израел с Ливан от началото на войната в Газа .

Два източника по сигурността в Ливан казаха, че израелски въздушен удар е убил висш полеви командир на "Хизбула", а министърът на отбраната на Израел каза, че израелските сили ще бъдат готови да предприемат всички необходими действия срещу групата, свързана с Иран.

"Ние удряме "Хизбула" много силно всеки ден и също така ще достигнем състояние на пълна готовност да предприемем всички необходими действия в Ливан или да постигнем споразумение от позиция на сила. Предпочитаме споразумение, но ако реалността ни принуди, ще разберат с какво се бият", каза министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран в изявление, публикувано от неговия кабинет.

Боевете все още бушуват в някои части на Газа, въпреки че израелските лидери казват, че приключват фазата на интензивни битки срещу "Хамас", ислямистката групировка, която управлява Газа от 2007 г., и скоро ще преминат към по-целенасочени операции през близо деветмесечния период. стара война.

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Bild посочи кога Израел ще започне сухопътна операция срещу "Хизбула"

Въпрос на една - две седмици е

Един израелски въздушен удар удари къща в южния град Хан Юнис, убивайки Хасан Хамдан, ръководител на отделението по изгаряния и пластична хирургия в Медицинския комплекс Насър, заедно с всички членове на семейството му, съобщиха от здравното министерство на Газа.

Жителите на Хан Юнис казаха, че липсата на определени убежища означава, че много семейства са спали на пътя, защото не са могли да намерят палатки, след като заповедите за евакуация на израелската армия са довели до разселването на хиляди хора, живеещи на изток от града.

Последната функционираща болница в района, Европейската болница в Газа, в която бяха настанени разселени семейства, както и пациенти, също беше евакуирана.

"Казаха ни да евакуираме Европейската болница. Дойдохме в болница "Насър", но тя беше пълна", каза Али Абу Исмехан, който беше ранен от израелски огън и имаше счупени крака и таза.

"Оставам на улицата и чакам да ми намерят място вътре в болницата", каза той пред Ройтерс.

Израелски служител на отбраната каза, че въпреки че са издадени заповеди за евакуация за района, където се намира Европейската болница в Газа, на персонала и пациентите е казано, че могат да останат.

Израелската полиция разруши незаконно селище на Западния бряг

Израелската полиция разруши незаконно селище на Западния бряг

Израел е под международен натиск да ограничи разширяването на селищата на Западния бряг