Израелски въздушни удари в Южен Ливан в събота убиха трима членове на ливанската групировка "Хизбула", съобщава АП.

Преди това на контролираните от Израел Голански възвишения е било атакувано игрище.  Израел съобщава за 10 загинали цивилни, сред които и деца. Има и данни за 11 ранени, много от тях в критично състояние, докато останалите шестима са получили тежки наранявания.

Групировката стартира ракетна атака срещу контролираните от Израел Голански възвишения, ранявайки няколко души. 

"Хизбула" заяви в изявление, че атаката е в отговор на израелски въздушни удари срещу села в Южен Ливан. По-рано групата каза, че трима нейни членове са били убити в събота, без да уточнява къде.

Но отрече да е имала за цел удари по цивилни и потвърждава за атакувана военна база. 

Израелските военни казаха, че техните военновъздушни сили са атакували оръжеен склад на "Хизбула" в граничното село Кфар Кила, добавяйки, че по това време вътре са се намирали екстремисти.

Израелският министър на енергетиката и инфраструктурата Ели Коен заяви в социалните мрежи, че Ливан "трябва да изгори" в коментар след атаката.

Говорителят на армията контраадмирал Даниел Хагари нарече атаката "най-смъртоносната атака срещу израелски цивилни от 7 октомври". 

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на Близкоизточната война от 1967 г. и по-късно ги анексира през 1981 г.

Ранени след израелски въздушен удар в Ливан

Ранени след израелски въздушен удар в Ливан

Израел отново атакува цели на "Хизбула"

Припомняме, че Израел и "Хизбула" си разменят почти ежедневен огън, откакто войната в Газа започна, след като изненадващата атака на Хамас на 7 октомври уби около 1200 души и взе други 250 за заложници.

Израел започна офанзива, която досега е убила повече от 39 000 души, според местните здравни власти, разселила е над 80% от хората на територията и е предизвикала хуманитарна катастрофа в Ивицата Газа.

През последните седмици размяната на огън по линията Ливан-Израел се засили с израелски въздушни удари и ракетни и безпилотни атаки от "Хизбула", нанасящи удари по-дълбоко и по-далеч от границата.

Хусите удариха Израел с дрон след атака срещу "Хизбула"

Хусите удариха Израел с дрон след атака срещу "Хизбула"

Поредна атака от солидарност с групировките

От началото на октомври израелските въздушни удари в Ливан са убили повече от 450 души, предимно членове на "Хизбула", но също така около 90 цивилни и невоюващи лица. От израелска страна са убити 21 войници и 13 цивилни.