Израел е провел изпитание на нови оръжия, като е изстрелял неразкрита ракета в небето над централната част на Израел. Това обявиха от израелското военно министерство, цитирани от израелските медии.

От ведомството са отказали коментар за естеството на тестваната ракета, което доведе до спекулации, че става въпрос за балистична ракета с далечен обсег, каквато Израел не признава публично да притежава.

"Отбранителното ведомство проведе тестово изстрелване преди няколко минути на ракетен двигател от база в централната част на страната", уточниха от министерството.

"Изпитанието беше планирано предварително и беше извършено по план", допълниха от ведомството.

Жители на Централен Израел са съобщили, че са видели бяла следа, оставена от ракетата.

Ракетното изпитание е наложило пристигащите полети на летище "Бен Гурион" в Тел Авив да бъдат временно отклонявани.

Изпитанието, извършено тази сутрин, беше проведено месец и половина след подобно изпитание през декември, за което израелските военни също заявиха, че са тествали ракетен двигател.

Израел не признава, че разполага с балистични ракети в арсенала си, въпреки че според информации в международните медии еврейската държава притежава ракета, можеща да носи ядрена бойна глава, кръстена "Йерихон", чийто обсег е 5000 км и може да носи 1000-килограмова бойна глава.

Този тип изпитания се провеждат като част от разработването на няколко различни типа ракети - от нападателни балистични ракети до отбранителни прехващачи и установки за изстрелване на сателити.