Израелски военни специалисти, които обучават турски офицери да пилотират бойни безпилотни самолети Heron, се изтеглят от Турция, съобщават турските медии.

Незаваисимо, че курсовете не са приключили, при така създалите се условия израелските специалисти не могат да останат на турската военновъздушна база в Батман и тестовите полети се отнемят.

След израелското нападение над "Флотилията на свободата", натоварена с хуманитарна помощ за населението на Газа и убийството на 9 турски граждани на кораба "Мави Мармара" отношенията между Турция и Израел се изостриха много. Турция призова международната общност да наложи санкции на Израел, както и на страните, грубо погазили международното право.

В. "Хюрриет" отбелязва, че турската делегация, която трябваше да замине за Израел за тестване и покупка на 4 безпилотни самолета Heron, чиято цена Турция отдавна е платила, е отменила посещението си в последния момент по нареждане на премиера Реджеп Таийп Ердоган.

По-рано турският министър на отбраната заяви, че въпреки дипломатическата криза няма да настъпят усложнения при покупката на четирите самолета.

През 2004 г. Израел сключи договор с Турция за доставка на 10 безпилотни самолета Heron, за които получи $183 млн. До този момент обаче на базата на ВВС на Турция в Батман са доставени само 6 от тях.

"Очевидно е, че през последните месеци Израел съзнателно затяга процеса на тестването и доставката им на турските ВВС", пише турското издание.

"През летните месеци, когато в югоизточната част на Турция се засилват терористичните атаки, страната не може да използва дори тези безпилотни самолети, с които разполага", коментира още вестникът.