Израел разкритикува Боливия, Чили и Колумбия в сряда, след като южноамериканските страни предприеха поредица от дипломатически ходове, за да протестират срещу военните операции на Израел срещу Хамас в Газа, съобщава АП.

Други страни от Латинска Америка, включително Аржентина и Бразилия, също засилиха критиките си към въздействието, което военните операции на Израел имат върху цивилните.

В сряда Израел призова Колумбия и Чили "изрично да осъдят терористичната организация "Хамас", която изби и отвлече бебета, деца, жени и възрастни хора", според изявление на Министерството на външните работи.

Боливия скъсва отношения с Израел заради Газа

Боливия скъсва отношения с Израел заради Газа

Съседките Колумбия и Чили отзоваха своите посланици в близкоизточната държава

Призивът дойде часове след като Чили и Колумбия отзоваха своите посланици в Израел във вторник вечерта на фона на критики за убийството на цивилни в Газа.

"Израел очаква Колумбия и Чили да подкрепят правото на една демократична държава да защитава своите граждани и да призоват за незабавното освобождаване на всички отвлечени, а не да се присъединят към Венецуела и Иран в подкрепа на тероризма на Хамас", каза израелското външно министерство .

Въпреки че в изявлението на Министерството на външните работи на Чили относно отзоваването на неговия посланик не се споменава Хамас, президентът Габриел Борич спомена Хамас в отделно изявление на X, бивш Twitter, в което той каза, че "невинни цивилни" са "главните жертви на израелската офанзива ."

Чили "не се съмнява в осъждането на атаките и отвличанията, извършени от "Хамас", пише Борич. Човечеството не може да се поддържа чрез връзки, които дехуманизират."

Президентът на Колумбия Густаво Петро беше по-директен, тъй като сподели много съобщения в социалните медии, осъждащи действията на Израел.

"Това се нарича геноцид; те го правят, за да премахнат палестинския народ от Газа и да я превземат, написа Петро в X. Главата на държавата, извършваща този геноцид, е престъпник срещу човечеството."

По-рано Израел осъди решението на Боливия във вторник да скъса дипломатическите отношения с Израел, характеризирайки го като "капитулация пред тероризма и пред режима на аятолаха в Иран". Макар и сунитски, "Хамас" става все по-близък до шиитската сила Иран.

Прекъсването на дипломатическите връзки с Израел означава, че "правителството на Боливия се присъединява към терористичната организация Хамас", каза израелското външно министерство. Преди това Боливия прекъсна дипломатическите си отношения с Израел през 2009 г., за да ги възобнови през 2020 г.

Колумбия гони израелския посланик след скандал заради Газа

Колумбия гони израелския посланик след скандал заради Газа

Колумбийският президент сравни израелските действия с нацистките

Дипломатическите ходове на трите южноамерикански страни, всички от които са водени от леви лидери, идват, докато други в региона засилиха критиките си към военната дейност на Израел.

В сряда Аржентина разкритикува атаката на Израел в бежанския лагер Джабалия и каза, че "хуманитарната ситуация в Газа е все по-тревожна".

"Аржентина недвусмислено осъди терористичните атаки, извършени от Хамас на 7 октомври, и признава правото на Израел на легитимна защита. Нищо обаче не оправдава нарушаването на международното хуманитарно право и задължението за защита на цивилното население във въоръжени конфликти", казаха от външното министерство на Аржентина.

Все още има 21 аржентински граждани в неизвестност и се предполага, че са държани заложници от Хамас, според оценки на външното министерство, което казва, че девет аржентинци са били убити в конфликта.

Изявлението на Аржентина дойде часове след като бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова Израел да прекрати бомбардировките си над Газа.

"Виждаме за първи път война, в която мнозинството от убитите са деца", написа Лула в X (бивш "Туитър"). Спри! За бога, спри!"

Центърът "Симон Визентал", еврейска правозащитна организация, разкритикува Боливия, Чили и Колумбия за техните дипломатически ходове.

"Съюзът на Боливия с Иран става по-ясен всеки ден, като се има предвид, че разпадането не се дължи на истинските интереси на боливийския народ", каза Ариел Гелблунг, директор на центъра за Латинска Америка, в изявление във вторник.

Центърът характеризира решението на правителствата на Колумбия и Чили да отзоват своите посланици във вторник вечерта като "ясно координирано действие".

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Иран иска примирие в Газа и обвинява САЩ за забавянето му

Отрича да стои зад съпротивата на палестинците

"Двамата лидери винаги са били враждебни към Израел и двамата имат история на дипломатически разногласия с представители на еврейската държава", съобщиха от центъра.