Правителството на Боливия заяви във вторник, че е прекъснало дипломатическите връзки с Израел поради атаките му срещу Ивицата Газа. Колумбия и Чили отзоваха своите посланици в близкоизточната държава за консултации, съобщава "Ройтерс".

Трите южноамерикански страни разкритикуваха атаките на Израел срещу ивицата Газа и осъдиха смъртта на палестински граждани.

Боливия "реши да скъса дипломатическите отношения с израелската държава в знак на отричане и осъждане на агресивната и непропорционална израелска военна офанзива, провеждаща се в ивицата Газа", каза заместник-министърът на външните работи Фреди Мамани на пресконференция.

Трите страни призоваха за прекратяване на огъня, като Боливия и Чили настояваха за преминаването на хуманитарна помощ в зоната и обвиняваха Израел в нарушаване на международното право.

Израел изтегля дипломатите си от Турция

Израел изтегля дипломатите си от Турция

След острите коментари на Ердоган срещу операцията в Газа

Президентът на Колумбия Густаво Петро нарече атаките "клане над палестинския народ" в публикация в социалната медийна мрежа X, известна преди като Twitter.

Израелското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Други страни от Латинска Америка, като Мексико и Бразилия, също призоваха за прекратяване на огъня.

"Това, което имаме сега, е лудостта на министър-председателя на Израел, който иска да заличи ивицата Газа", каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в петък.

Боливия е сред първите страни, които активно скъсаха дипломатическите отношения с Израел заради войната му в Газа, отмъщение за нападение на 7 октомври в Южен Израел от палестински бойци на "Хамас", които според Израел са убили 1400 души, включително деца, и са взели 240 души за заложници.

Боливия прекъсна дипломатическите отношения с Израел през 2009 г. при правителството на левия президент Ево Моралес, също в знак на протест срещу действията на Израел в Газа.

През 2020 г. правителството на дясната временна президентка Жанин Аньез възстанови връзките.

"Ние отхвърляме военните престъпления, извършени в Газа. Ние подкрепяме международните инициативи за гарантиране на хуманитарна помощ, в съответствие с международното право", каза боливийският президент Арсе в социалните медии в понеделник.

Колумбия гони израелския посланик след скандал заради Газа

Колумбия гони израелския посланик след скандал заради Газа

Колумбийският президент сравни израелските действия с нацистките

Здравните власти в Газа казват, че 8 525 души, включително 3 542 деца, са били убити при израелски атаки от 7 октомври насам. Представители на ООН казват, че повече от 1,4 милиона от цивилното население на Газа от около 2,3 милиона са останали без дом.

Израелската армия обвини подкрепяната от Иран Хамас, която управлява тясната крайбрежна територия, че използва цивилни сгради като прикритие за бойци, командири и оръжия, обвинения, които отхвърля.