Израелски удар уби командира на звеното за дронове на "Хизбула", съобщава "Франс прес".

Това се е случило в южните предградия на Бейрут вчера.

"С голяма гордост и чест Ислямската съпротива обявява мъченичеството на командира Муджахид Мохамед Хюсеин Срур", обяви "Хизбула".

От групировката посочват, че Срур е роден в Южен Ливан на 8 юли 1973 г. Той се присъединява към "редиците на ислямската съпротива през 1986 г.". През годините той "се изкачва в редиците на организационната структура на съпротивата, получавайки множество усъвършенствани лидерски обучения". В изявлението се добавя, че "Срур е участвал в няколко операции на ислямската съпротива срещу израелската окупация". Той също така "изигра решаваща роля в отблъскването на атаки от такфирски групи по източните граници на Ливан, както и в различни сирийски провинции".

Хизбула призна за втори убит висш командир при израелския удар по Бейрут

Хизбула призна за втори убит висш командир при израелския удар по Бейрут

Ахмед Уахби е ръководил военните операции на специалния отряд "Радуан"

Срур става ръководител на въздушната част на Хизбула през 2020 г. и я ръководи "до мъченическата си смърт". "Той бе убит мъченически по пътя към Йерусалим по време на коварна израелска операция", изтъква ливанската групировка.

По-рано израелската армия обяви, че е убила командира на подразделението за дронове на "Хизбула".

Източник, близък до "Хизбула", заяви, че Срур е бил сред високопоставените командири, изпратени в Йемен, за да обучават бунтовниците хуси, които също са подкрепяни от Иран. Това е четвъртият удар за една седмица, насочен срещу крепостта на "Хизбула" близо до ливанската столица.

При израелска атака на 20 септември бяха убити Ибрахим Акил, командир на елитната част на "Хизбула", заедно с няколко други служители. Ударът е причинил смъртта на 55 души, сред които и седем деца, според ливанското министерство на здравеопазването.

Израел уби висш военен командир на "Хизбула" при удар по Бейрут

Израел уби висш военен командир на "Хизбула" при удар по Бейрут

При атаката са убити осем души, а 59 са ранени.