Израел нареди евакуация на населението в южната част на ивицата Газа, съобщава ТАСС, позовавайки се на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

"На 20 декември израелската армия определи нова зона, обхващаща около 20% от централната и южната част на град Хан Юнис, за незабавна евакуация", посочиха от пресслужбата на агенцията.

По данни на службата на ООН на територията, определена от израелските военни, има 32 убежища, които приютяват над 141 000 вътрешно разселени лица, принудени да напуснат северната част на палестинския анклав.

Боевете в Газа продължават, ООН буксува с хуманитарната помощ

Боевете в Газа продължават, ООН буксува с хуманитарната помощ

Водят се ожесточени престрелки по улиците на втория по големина град в анклава

По-рано израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че наземната операция в Газа ще се разшири до нови райони, включително Хан Юнис, който по думи на министъра се е превърнал в новата столица на терора.

Напрежението в Близкия изток избухна, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври. Много израелци, живеещи в селища близо до границата, бяха убити, а над 200 души, включително деца, жени и възрастни хора, бяха взети за заложници.

"Хамас" представя нападението си като отговор на действията на израелските власти срещу джамията "Ал-Акса" в Йерусалим.

На свой ред Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна бомбардировки на анклава и някои райони в Ливан и Сирия. Съобщава се и за сблъсъци на Западния бряг.

Лидерът на Хамас отхвърли новото примирие с Израел

Лидерът на Хамас отхвърли новото примирие с Израел

Провал на преговорите