Израел призова САЩ да наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно спиране на изграждането на селища върху окупираните територии, които палестинците желаят да бъдат част от тяхна бъдеща държава, съобщава "Ройтерс".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се включи в "Туитър" посред нощ в Израел, за да отправи призива в знак на безпокойство, че президентът Барак Обама може да предприеме враждебен жест към политика, на която той отдавна се противопоставя и десният израелски държавен ръководител, с когото той имаше трудни отношения.

Египет разпространи проекторезолюцията в сряда вечерта, а 15-членният Съвет за сигурност трябва да я гласува в 16 часа българско време, уточняват дипломати. Не е ясно, заявиха те, как САЩ, които защитаваха Израел от действия на ООН, ще гласуват.

Резолюцията ще настоява Израел "незабавно и напълно да прекрати всякакви заселнически дейности в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим".

От Белия дом са отказали да коментират. Някои дипломати се надяват, че Обама ще даде възможност на Съвета за сигурност да действа, като се въздържи при гласуването.

Администрацията на Обама е силно критична към изграждането на израелски селища в окупираните Западен бряг и Източен Йерусалим. Служители от американската администрация заявиха този месец обаче, че президентът не се очаквало да предприеме сериозни ходове относно помиряването между израелци и палестинци преди да напусне поста през следващия месец.

Публикувайки в "Туитър" в 3:28 часа през нощта, Нетаняху написа, че САЩ "трябва да наложат вето на антиизраелската резолюция в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък".

Крайнодесни и заселнически лидери в Израел са обнадеждени от избора на кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Той вече даде знак за възможна промяна в американската политика чрез назначаването на един от своите адвокати, известен с инициативите си по набирането на средства за голямо израелско селище, за нов посланик на Вашингтон в Израел.

През 2011 г. САЩ наложиха вето на проекторезолюция, осъждаща дейностите на Израел по заселването на окупираните територии, след като палестинците отказаха компромисна оферта от Вашингтон.